Édesburgonyakrémes áfonyás csiga recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 kk só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek olaj
- 25 g friss élesztő
- langyos tej
Töltelék:
- 25 dkg édesburgonya (hámozott súly)
- 2 dl tejföl
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk vanília kivonat
- kb 15 dkg áfonya
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk.
A lisztet alaposan összemorzsoljuk a vajjal, összekeverjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, az olajat és annyi tejet, hogy összeálljon a tészta.
Jól összegyúrjuk, majd letakarva 30 percig kelesztjük.
A megfőtt és áttört burgonyát kihűtjük, ízesítjük és krémesre keverjük a tejföllel, a tojások sárgájával és a keményítővel.
A tésztát két cipóra osztjuk és lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, rákenjük a krém felét és megszórjuk áfonyával. Feltekerjük mint a bejglit, majd kb 2 ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk.
Így járunk el a másik tésztacipóval is.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket lekenjük tojássárgával és 20 percig pihentetjük, majd előmelegített, 190 °C-os sütőben szép aranybarnára sütjük.