Édesburgonyakrémes áfonyás csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 kk só
  • 2 tojás
  • 2 ek olaj
  • 25 g friss élesztő
  • langyos tej

Töltelék:

  • 25 dkg édesburgonya (hámozott súly)
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília kivonat
  • kb 15 dkg áfonya

Tetejére:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk.

A lisztet alaposan összemorzsoljuk a vajjal, összekeverjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, az olajat és annyi tejet, hogy összeálljon a tészta.

Jól összegyúrjuk, majd letakarva 30 percig kelesztjük.

A megfőtt és áttört burgonyát kihűtjük, ízesítjük és krémesre keverjük a tejföllel, a tojások sárgájával és a keményítővel.

A tésztát két cipóra osztjuk és lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, rákenjük a krém felét és megszórjuk áfonyával. Feltekerjük mint a bejglit, majd kb 2 ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk.

Így járunk el a másik tésztacipóval is.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket lekenjük tojássárgával és 20 percig pihentetjük, majd előmelegített, 190 °C-os sütőben szép aranybarnára sütjük.