Édes fonott kalács recept

Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 2 dkg libazsír (vagy bármilyen másfajta zsír)
- 2 ek porcukor
- fél cs instant élesztő
- 2 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
Elkészítése:
A tejet a cukorral felmelegítem (ne legyen forró!), majd elkeverem benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetem, mire az élesztő felfut.
A lisztet, a csipet sót, a zsírt és a tojást picit eldolgozom. Egyrészt azért, hogy semelyik összetevő ne legyen nagyon hideg, másrészt azért, hogy az élesztő semmiképp se találkozzon közvetlenül a sóval, mert mindkét esetben meghiúsul a kelési folyamat.
A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz adom, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztom a tésztát. Kiválóan dolgoztunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljáról is eltűnik a “ragacs”.
Tetejét kevés liszttel megszórom és konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztem.
Az idő letelte után lisztezett felületre borítom a tésztát és nagyjából téglalap alakúra formálom a kezemmel, hogy hat, közel azonos méretű darabra tudjam vágni.
Ezekből a darabokból egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengereket sodrok. A szálak felszíne legyen lisztes, hogy fonásnál ne ragadjanak össze! Előbb hármat-hármat, majd a két hármast fent összecsípem. Ezt a műveletet enyhén vizes kézzel végzem, itt a víz mintegy ragasztóként viselkedik.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a kalácsot ráfektetem, langyos tejjel megkenem.
180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt megsütöm. Ha nagyon pirulna, alufóliával lefedem.
Önmagában vagy lekvárral, egyszerűen mindenhogy fenséges.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »