Édes fonott kalács recept

Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 2 dkg libazsír (vagy bármilyen másfajta zsír)
- 2 ek porcukor
- fél cs instant élesztő
- 2 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
Elkészítése:
A tejet a cukorral felmelegítem (ne legyen forró!), majd elkeverem benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetem, mire az élesztő felfut.
A lisztet, a csipet sót, a zsírt és a tojást picit eldolgozom. Egyrészt azért, hogy semelyik összetevő ne legyen nagyon hideg, másrészt azért, hogy az élesztő semmiképp se találkozzon közvetlenül a sóval, mert mindkét esetben meghiúsul a kelési folyamat.
A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz adom, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztom a tésztát. Kiválóan dolgoztunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljáról is eltűnik a “ragacs”.
Tetejét kevés liszttel megszórom és konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztem.
Az idő letelte után lisztezett felületre borítom a tésztát és nagyjából téglalap alakúra formálom a kezemmel, hogy hat, közel azonos méretű darabra tudjam vágni.
Ezekből a darabokból egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengereket sodrok. A szálak felszíne legyen lisztes, hogy fonásnál ne ragadjanak össze! Előbb hármat-hármat, majd a két hármast fent összecsípem. Ezt a műveletet enyhén vizes kézzel végzem, itt a víz mintegy ragasztóként viselkedik.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a kalácsot ráfektetem, langyos tejjel megkenem.
180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt megsütöm. Ha nagyon pirulna, alufóliával lefedem.
Önmagában vagy lekvárral, egyszerűen mindenhogy fenséges.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »