Diós óriás csiga recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 50 dkg finomliszt
- 12 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
Formához:
- diónyi vaj vagy margarin
Kenéshez:
- 1 ek tej vagy tejszín 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgájával elkeverve
Töltelékhez:
- 50 g mazsola
- reszelt citromhéj
- 1 dl tej
- 8 dkg kristálycukor
- 3 dkg margarin vagy vaj
- 15 dkg darált dió
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, majd kétszeresére kelesztjük.
Elkészítjük a tölteléket: felforraljuk a tejet a kristálycukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát, 2-3 percig főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával, majd hagyjuk kihűlni.
2 db 24 cm-es kapcsos formát vagy kerek sütőedényt kikenünk margarinnal.
A tésztát két cipóra osztjuk és kb 20*40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A töltelék felét rákenjük, feltekerjük, majd csiga vonalban feltekerjük és beletesszük a formákba úgy, hogy a tésztatekercsek vágott vége középre kerüljön.
Konyharuhával letakarva addig kelesztjük,míg egészen ki nem töltik a formát.
Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával és 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.