Diós óriás csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós óriás csiga

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 12 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája

Formához:

  • diónyi vaj vagy margarin

Kenéshez:

  • 1 ek tej vagy tejszín 1 tojás sárgájával elkeverve

Töltelékhez:

  • 50 g mazsola
  • reszelt citromhéj
  • 1 dl tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 3 dkg margarin vagy vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, majd kétszeresére kelesztjük.

Elkészítjük a tölteléket: felforraljuk a tejet a kristálycukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát, 2-3 percig főzzük.

Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával, majd hagyjuk kihűlni.

2 db 24 cm-es kapcsos formát vagy kerek sütőedényt kikenünk margarinnal.

A tésztát két cipóra osztjuk és kb 20*40 cm-es téglalappá nyújtjuk.

A töltelék felét rákenjük, feltekerjük, majd csiga vonalban feltekerjük és beletesszük a formákba úgy, hogy a tésztatekercsek vágott vége középre kerüljön.

Konyharuhával letakarva addig kelesztjük,míg egészen ki nem töltik a formát.

Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával és 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.