Diós-krémes kalács recept
Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
- 30 dkg liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dkg ráma margarin (olvasztott)
- 3 dl tej (langyos)
- 1 csomag instant élesztőpor
- 2 kk cukor
- 1 csipet só
Krém hozzávalói:
- 4 dl tej (hideg)
- fél csomag Dr. Oetker házi krémes krémpor
- kb. 2-3 maréknyi dió (darált)
- 2 ek. kristálycukor
Lekenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 1 csepp tej
Szóráshoz:
- porcukor
Elkészítése:
A lisztet bele tesszük egy mély kelesztő tálba, majd bele öntjük az 1 dl langyos tejben felfuttatott kovászt és még hozzá adjuk a olvasztott margarint, a tojássárgáját, a cukrot, a sót és a maradék langyos tejet.
Jól összegyúrjuk, hogy egy lágyabb kalács szerű tésztát kapjunk (ha szükséges tegyünk hozzá még egy kis lisztet). Konyharuhával letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük.
Míg pihen a tészta addig elkészítjük a krémet: a 4 dl hideg tejbe beletesszük a krémport és gépi habverővel sűrű krémmé felverjük.
Pihentetés után egy lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát és a krémmel megkenjük.
A megmaradt krémet pedig a tészta hosszabbik oldalára egy evőkanál segítségével halmokat rakunk sorba. Végül pedig az egészet megszórjuk a cukrozott darált dióval, majd a tésztát feltekerjük, mint a bejglit.
Kivajazott, lisztezett kuglóf sütőformába beletesszük a feltekert tésztát (ha nincs kuglóf sütőformád, akkor akár egy kerek torta sütőformába is beleteheted). Tésztát letakarjuk konyharuhával és most kb. 40 percig pihentetjük.
Pihentetés után a tetejét egy csepp tejjel kevert tojássárgájával lekenjük és kb. 170-180 fokon megsütjük.
Ha megsült és kihűlt a tészta utána a tetejét megszórjuk porcukorral.