Diós emeletes kalács recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg cukor
- csipet só
Töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 18 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint fahéj
Tészta kenéséhez:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az átszitált liszthez hozzáadjuk az olvasztott vajat, a cukros tejben felfuttatott élesztőt, sót, majd a tojást. Jól kidolgozzuk és kb 60 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat a tej kivételével összekeverjük, majd a felforralt tejet ráöntjük és összedolgozzuk.
A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk még egy 15 percet hagyjuk pihenni.
A cipókatt lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 20*30 cm nagyságú téglalappá és a dió töltelék egy ötödét rákenjük, majd a hosszabbik felénél felcsavarjuk.
Egy 12*30 cm-es, szögletes őzgerinc formát sütőpapírral kibélelünk és az aljára helyezzük a tekercset. A többi cipóval is így járunk el. A második cipót az első mellé, vagyis a tepsi aljára tesszük, majd tojásfehérjével a tetejüket lekenjük, hogy sütés után ne váljanak külön. Tovább építjük a kalácsunkat a második sorba is kettő feltekert helyezünk, melyeket szintén tojásfehérjével kenünk le. Az ötödik csíkot pedig a tetejére helyezzük.
Még 10 percet pihentetjük, végül felvert tojással az egészet lekenjük, majd hústűvel megszurkáljuk és előmelegített sütőben készre sütjük 180 fokon kb 35-40 perc alatt.
Tipp:
Dió helyett mákkal is tölthetjük a kalácsot!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »