Diós emeletes kalács recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg cukor
- csipet só
Töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 18 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint fahéj
Tészta kenéséhez:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az átszitált liszthez hozzáadjuk az olvasztott vajat, a cukros tejben felfuttatott élesztőt, sót, majd a tojást. Jól kidolgozzuk és kb 60 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat a tej kivételével összekeverjük, majd a felforralt tejet ráöntjük és összedolgozzuk.
A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk még egy 15 percet hagyjuk pihenni.
A cipókatt lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 20*30 cm nagyságú téglalappá és a dió töltelék egy ötödét rákenjük, majd a hosszabbik felénél felcsavarjuk.
Egy 12*30 cm-es, szögletes őzgerinc formát sütőpapírral kibélelünk és az aljára helyezzük a tekercset. A többi cipóval is így járunk el. A második cipót az első mellé, vagyis a tepsi aljára tesszük, majd tojásfehérjével a tetejüket lekenjük, hogy sütés után ne váljanak külön. Tovább építjük a kalácsunkat a második sorba is kettő feltekert helyezünk, melyeket szintén tojásfehérjével kenünk le. Az ötödik csíkot pedig a tetejére helyezzük.
Még 10 percet pihentetjük, végül felvert tojással az egészet lekenjük, majd hústűvel megszurkáljuk és előmelegített sütőben készre sütjük 180 fokon kb 35-40 perc alatt.
Tipp:
Dió helyett mákkal is tölthetjük a kalácsot!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









