Diós briós és kalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Egy nagy kelesztőtálba beleszitáljuk a lisztet. A közepére mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, 1 ek cukrot és beleöntünk kb 1 dl langyos tejet is és kb 10 percig pihentetjük.
A pihentétés után pedig a többi hozzávalót is beletesszük.
A tésztát jól összegyúrjuk és kb 40 percig letakarva pihentetjük.
Ha megkelt a tészta, kb 60-66 grammos darabokra osztjuk. Így lesz kb 28 db golyónk. Ezeket elkezdjük gombócokká gyúrni.
Letakarva újabb 30 perc pihenés következik. Ha letelt, elkezdjük a gombócokat egyforma vastagságú rudakká sodorni. 4 szálból készítünk kalácsot, így lesz 4 db kis kalács és 12 db kis briós.
A briósokhoz egyszerűen csigaformára tekerjük a szálakat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és megkenjük tojással. 20 percig állni hagyjuk. Ha letelt az idő újra megkenjük tojással a felületüket. A briósra ekkor kerül a dió és a cukor.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő, ahol a kalácsoknak nagyjából 28-30 perc kell a sütéshez.
Ekkora mennyiségnél érdemes késleltetni a kelesztést, úgy, hogy a briósokat a gombócolás után a hűtőbe tesszük, amíg a kalácsunk megsül, hiszen egyszerre nem tudunk ekkora mennyiséget megsütni.
Tipp:
A pihentetésekkel együtt nagyjából 110 perc az elkészítés ideje. A briósok tetejét dekorcukorral is megszórhatjuk, úgy látványosabb.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »