Diós briós és kalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Egy nagy kelesztőtálba beleszitáljuk a lisztet. A közepére mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, 1 ek cukrot és beleöntünk kb 1 dl langyos tejet is és kb 10 percig pihentetjük.
A pihentétés után pedig a többi hozzávalót is beletesszük.
A tésztát jól összegyúrjuk és kb 40 percig letakarva pihentetjük.
Ha megkelt a tészta, kb 60-66 grammos darabokra osztjuk. Így lesz kb 28 db golyónk. Ezeket elkezdjük gombócokká gyúrni.
Letakarva újabb 30 perc pihenés következik. Ha letelt, elkezdjük a gombócokat egyforma vastagságú rudakká sodorni. 4 szálból készítünk kalácsot, így lesz 4 db kis kalács és 12 db kis briós.
A briósokhoz egyszerűen csigaformára tekerjük a szálakat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és megkenjük tojással. 20 percig állni hagyjuk. Ha letelt az idő újra megkenjük tojással a felületüket. A briósra ekkor kerül a dió és a cukor.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő, ahol a kalácsoknak nagyjából 28-30 perc kell a sütéshez.
Ekkora mennyiségnél érdemes késleltetni a kelesztést, úgy, hogy a briósokat a gombócolás után a hűtőbe tesszük, amíg a kalácsunk megsül, hiszen egyszerre nem tudunk ekkora mennyiséget megsütni.
Tipp:
A pihentetésekkel együtt nagyjából 110 perc az elkészítés ideje. A briósok tetejét dekorcukorral is megszórhatjuk, úgy látványosabb.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »