Dióba hempergetett szilvás gombóc recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- diónyi zsír
- 1 tk só
- kb 25-30 dkg liszt
- 40 dkg házi szilvalekvár
- darált dió, cukor, fahéj a hempergetéshez
Elkészítése:
A burgonyát enyhén sós vízben héjastul megfőzzük, majd eltávolítjuk a héját és még melegen burgonyanyomón áttörjük.
Ha a burgonya teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a sót, a zsírt és a lisztet (amennyit felvesz a burgonya) és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle.
Egy fazékban vizet forralunk és megsózzuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb 1 cm-es vastagságúra kinyújtjuk és kb 7*7 cm-es kockákra szabjuk. Mindegyik tészta közepére 1-1 tk szilvalekvárt teszünk, majd a tészta négy sarkát középre hajtva összecsípjük és gombóccá formázzuk.
A gombócokat a forrásban levő vízbe helyezzük és amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig még főzzük.
A diót, a cukorral fahéjjal összekeverjük és a megfőtt gombócokat meghempergetjük benne.