Dióba hempergetett szilvás gombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 1 tojás
  • diónyi zsír
  • 1 tk só
  • kb 25-30 dkg liszt
  • 40 dkg házi szilvalekvár
  • darált dió, cukor, fahéj a hempergetéshez

Elkészítése:

A burgonyát enyhén sós vízben héjastul megfőzzük, majd eltávolítjuk a héját és még melegen burgonyanyomón áttörjük.

Ha a burgonya teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a sót, a zsírt és a lisztet (amennyit felvesz a burgonya) és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle.

Egy fazékban vizet forralunk és megsózzuk.

A tésztát lisztezett deszkán kb 1 cm-es vastagságúra kinyújtjuk és kb 7*7 cm-es kockákra szabjuk. Mindegyik tészta közepére 1-1 tk szilvalekvárt teszünk, majd a tészta négy sarkát középre hajtva összecsípjük és gombóccá formázzuk.

A gombócokat a forrásban levő vízbe helyezzük és amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig még főzzük.

A diót, a cukorral fahéjjal összekeverjük és a megfőtt gombócokat meghempergetjük benne.