Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokikrémes csiga recept

Csokikrémes csiga
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 25 dkg finomliszt
    • 25 dkg kenyérliszt (ha nincs, akkor helyette finomliszt)
    • 1,5 csapott tk só
    • 20 g friss élesztő
    • 20 g vaníliás cukor
    • 30 g cukor
    • 150 ml tej
    • 130-150 ml víz

    Hajtogatáshoz:

    • 150-200 g fagyasztott vaj

    Töltelék:

    • 100 g vaj
    • 100 g ét vagy tejcsoki
    • porcukor ha étcsoki használunk, ízlés szerint
    • 3 ek cukrozatlan kakaópor (ha tejcsokit használunk, akkor mehet cukrozott is)

    Tetejére:

    • 1 enyhén felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A hajtogatásra szánt vajat a sütést megelőző nap betesszük a fagyasztóba.

    Másnap a tejet 1 tk cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.

    A liszteket, sót, maradék cukrot, vaníliás cukrot egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és elkezdjük összeállítani a tésztát. Dagasztás közben annyi vizet adunk hozzá, hogy jól formázható, az edénytől és a kezünktől is elváló tésztát kapjunk.

    Letakarva duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb 60*40 cm-es téglalappá nyújtjuk és reszelünk az egész felületére a fagyos vajból. A tészta jobb szélét behajtjuk 2/3-ig, majd erre ráhajtjuk a bal szélét is. Az így kapott tésztacsíkra is reszelünk vajat, majd fenrtől lehajtjuk 2/3-ig, majd az alsó részét ráhajtjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.

    Kivesszük a tésztát a hűtőből kivesszük, újra kinyújtjuk 60*40 cm-es téglalappá és újra hajtogatjuk ugyanúgy, mint az előbb. Újra becsomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.

    Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat és a csokit felolvasztjuk, majd elkeverjük benne a kakaóport (és ha szükséges porcukrot), majd hűvös helyre tesszük dermedni. Idő közben, ha nagyon megdermedne és nem kenhető, akkor alacsony lángon olvasszunk rajta egy keveset, hogy kenhető állagú legyen.

    A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 0,5 cm vastagra. Egyenletesen rákenjük a tölteléket és feltekerjük. Ha a hosszabbik oldal mentén tekerjük fel, akkor több kisebb csigánk lesz, ha a rövidebbik oldala mentén, akkor kevesebb, de nagyobb csigát kapunk.

    A csigákat sütőpapíros tepsire tesszük, letakarjuk és kb 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt 220 fokra, alsó-felső sütéssel bemelegítjük.

    A megkelt csigák tetejét és oldalát enyhén felvert tojással lekenjük. 10 percig sütjük a csigákat 220 fokon, majd újabb 10-12 percig sütjük 200 fokon.

    Porcukorral megszórva tálalhatjuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá