Aszalt gyümölcsös fonott kalács recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
A tejhez adunk 1 tk cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tészte többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáöntjük az élesztős tejet és kb 10 perc alatt rugalmas, kéztől elváló tésztává dagasztjuk.
Letakarva, langyos helyen kelesztjük kb 40-60 percig.
Közben az asztalt gyümölcsökre ráöntjük a vizet és felforraljuk, majd kihűtjük. Ha kihűlt, akkor leszűrjük és papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges vizet.
A kész tésztát kissé átgyúrjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk. Ha kisebb kalácsokat szeretnénk, akkor osszuk 8-10 részre.
Egy tésztát hagyjunk magunk előtt, a többit formázásig takarjuk le. Osszuk az előttünk lévő tésztát annyi részre, ahány szálas fonást szeretnénk. Mi most 4 részre osztottuk. A részeket egyenként lapogassuk oválissá a tenyerünkkel, majd tegyünk rá 1 evőkanálnyi aszalt gyümölcsöt és tekerjük fel, mint a piskótaroládot, majd két tenyerünkkel nyújtsuk kb 15 cm-es rudakká.
Ha mind a 4 rúddal készen vagyunk, akkor kettőt feketessünk magunk elé függőlegesen és párhuzamosan egymással, majd az egyiket vezessük az rajtuk úgy, hogy az egyik alatt, a másik felett vezetjük. A másikat pont fordítva fonjuk át a rudakon, majd minden másodikat hajtsunk rá a mellette lévőre és a végeket dugjuk be a kalácsok alá. Tenyereink között kissé sodorjuk meg.
Tegyük sütőpapíros tepsire, majd kelesszük kb 15 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel.
A megkelt kalácsokat kenjük le felvert tojással és süssük kb 40 percig.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









