Aszalt gyümölcsös fonott kalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
A tejhez adunk 1 tk cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tészte többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáöntjük az élesztős tejet és kb 10 perc alatt rugalmas, kéztől elváló tésztává dagasztjuk.
Letakarva, langyos helyen kelesztjük kb 40-60 percig.
Közben az asztalt gyümölcsökre ráöntjük a vizet és felforraljuk, majd kihűtjük. Ha kihűlt, akkor leszűrjük és papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges vizet.
A kész tésztát kissé átgyúrjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk. Ha kisebb kalácsokat szeretnénk, akkor osszuk 8-10 részre.
Egy tésztát hagyjunk magunk előtt, a többit formázásig takarjuk le. Osszuk az előttünk lévő tésztát annyi részre, ahány szálas fonást szeretnénk. Mi most 4 részre osztottuk. A részeket egyenként lapogassuk oválissá a tenyerünkkel, majd tegyünk rá 1 evőkanálnyi aszalt gyümölcsöt és tekerjük fel, mint a piskótaroládot, majd két tenyerünkkel nyújtsuk kb 15 cm-es rudakká.
Ha mind a 4 rúddal készen vagyunk, akkor kettőt feketessünk magunk elé függőlegesen és párhuzamosan egymással, majd az egyiket vezessük az rajtuk úgy, hogy az egyik alatt, a másik felett vezetjük. A másikat pont fordítva fonjuk át a rudakon, majd minden másodikat hajtsunk rá a mellette lévőre és a végeket dugjuk be a kalácsok alá. Tenyereink között kissé sodorjuk meg.
Tegyük sütőpapíros tepsire, majd kelesszük kb 15 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel.
A megkelt kalácsokat kenjük le felvert tojással és süssük kb 40 percig.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »