Aszalt gyümölcsös fonott kalács recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
A tejhez adunk 1 tk cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tészte többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáöntjük az élesztős tejet és kb 10 perc alatt rugalmas, kéztől elváló tésztává dagasztjuk.
Letakarva, langyos helyen kelesztjük kb 40-60 percig.
Közben az asztalt gyümölcsökre ráöntjük a vizet és felforraljuk, majd kihűtjük. Ha kihűlt, akkor leszűrjük és papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges vizet.
A kész tésztát kissé átgyúrjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk. Ha kisebb kalácsokat szeretnénk, akkor osszuk 8-10 részre.
Egy tésztát hagyjunk magunk előtt, a többit formázásig takarjuk le. Osszuk az előttünk lévő tésztát annyi részre, ahány szálas fonást szeretnénk. Mi most 4 részre osztottuk. A részeket egyenként lapogassuk oválissá a tenyerünkkel, majd tegyünk rá 1 evőkanálnyi aszalt gyümölcsöt és tekerjük fel, mint a piskótaroládot, majd két tenyerünkkel nyújtsuk kb 15 cm-es rudakká.
Ha mind a 4 rúddal készen vagyunk, akkor kettőt feketessünk magunk elé függőlegesen és párhuzamosan egymással, majd az egyiket vezessük az rajtuk úgy, hogy az egyik alatt, a másik felett vezetjük. A másikat pont fordítva fonjuk át a rudakon, majd minden másodikat hajtsunk rá a mellette lévőre és a végeket dugjuk be a kalácsok alá. Tenyereink között kissé sodorjuk meg.
Tegyük sütőpapíros tepsire, majd kelesszük kb 15 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel.
A megkelt kalácsokat kenjük le felvert tojással és süssük kb 40 percig.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »









