Aranygaluska recept

Hozzávalók:
- 250 g finomliszt
- 30 g porcukor + 1 tk az élesztőhöz
- 25 g vaj
- 1 tasak instant élesztő
- csipet só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 120 ml tej
Szóráshoz:
- 150 g darált dió
- 100 g porcukor
- 200 g olvasztott vaj
Elkészítése:
A tejet felmelegítem (ne legyen forró!), elkeverem benne az 1 tk porcukrot és az élesztőt, amit konyharuha alatt felfuttatok.
A vajat egy picit megolvasztom és a tojással habosra keverem (a vaj se legyen forró, mert kicsapódik a tojás!).
A lisztet, a porcukrot és a csipet sót egy nagyobb tálba szórom, elkeverem, hogy a só majd ne érintkezzen közvetlen az élesztővel. A tojásos-vajas keveréket, valamint a felfutott élesztőt a száraz hozzávalókhoz adom, majd jó alaposan megdagasztom a tésztát.
A tál oldalához és a tészta alá, valamint a tetejére kevés lisztet szórok és konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztem.
Közben egy tortaforma aljára sütőpapírt teszek.
Körülbelül egy óra alatt a tészta szépen megkel. Lisztezett felületen inkább kézzel, mint nyújtófával, nagyjából 2 cm magasra nyújtom és pogácsaszaggatóval “galuskákat” szaggatok belőle, maradék nélkül.
A darált diót a porcukorral elkeverem.
A tortaformába belehelyezem a galuskák felét, az olvasztott vaj felével meglocsolom. Kis hézagokat hagyok közöttük, hogy a vaj mindenhová be tudjon folyni, így már kész állapotban is különálló darabok maradnak. A cukrozott dió felével megszórom. Így járok el a következő réteggel is.
Ha úgy látjuk, hogy túl sok lenne a vaj, nem muszáj mindet rálocsolni, de érje a galuskákat mindenhol!
További 30 percig kelesztem. A megkelt aranygaluskát 170 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütöm.
Kihűlés után tálalhatjuk sodóval vagy önmagában, akár szeletelve is!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »