Almás pite mentával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 90 dkg finomliszt
- 1,5 cs sütőpor
- 2 cs vaníliás cukor
- pici só
- 35 dkg margarin
- 3+1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 15 dkg kristálycukor
Töltelék:
- 2,2 kg alma
- 10 dkg kristálycukor
- csipet őrölt fahéj
- csipet őrölt szegfűszeg
- 1 marék mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 4-5 nagyobb szál friss mentaág
- 3-4 ek búzadara
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból (3 tojással, a negyedik a kenéshez kell) szép sima, puha tésztagombócot gyúrunk és folpackba csomagolva 30-40 percig a hűtőben dermesztjük.
Azalatt az almákat meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a cukorral és 10-15 perc elteltével kissé kinyomkodjuk a levétől.
A menta ágakról leszedjük a leveleket, aprítóba tesszük, hozzáadunk pár evőkanálnyit az almahúsból és a lévéből, majd pár másodperc alatt pépesre aprítjuk, végül hozzáöntjük a kinyomkodott almához. Rászórjuk a fűszereket és a reszelt citromhéját, 1 ek búzadarát és a mazsolát, majd jól összekeverjük.
A tésztát kettévágjuk és lisztezett felületen fél centi vastagra kisodorjuk és az egyiket sütőpapírral bélelt (vagy zsiradékkal kikent és lisztezett) nagy tepsibe fektetjük. A széleit kissé felfelé peremítve elegyengetjük és a kilógó széleket formára vágjuk.
1-2 ek búzadarával megszórjuk (attól függ, mennyire lédús az alma) és rákanalazzuk a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd a tetejére is szórunk kevés darát.
Ráhelyezzük a másik kisodort tésztalapot, méretre vágjuk és megkenjük a tetejét a felvert tojással. Villa hegyével a széleit lenyomkodjuk, ízlés szerint mintázzuk a tetejét és több helyen megszurkáljuk.
200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt (félúton már légkeveréssel) megsütjük.
Miután kihűlt, felszeleteljük és ízlés szerint porcukorral is szórhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A leeső széleket is felhasználtam! Összegyúrtam, oválisra kinyújtottam, a közepét hosszanti irányban lekvárral kentem, raktam rá almaszeleteket (és frissen szedett fügét, de ha nincs az sem gond) szórtam rá cukrozott fahéjas kakaót és egy pici búzadarát.
A széleit srégen bevágtam, ráhajtogattam a töltelékre, megkentem tojással és szintén 200 fokon 20-22 perc alatt szép pirosra sütöttem. Tehát kígyórétest sütöttem belőle.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »










