Velős pacal bográcsban recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg pacal
- 1 kg velő
- 4 fej vöröshagyma
- fél fej fokhagyma
- 2 ek őrölt füszerpaprika
- só-, bors-, ételízesítő-, őrölt kömény-, Erős Pista ízlés szerint
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- 2 ek zsír
Abalébe hozzávaló:
- 5 db babérlevél
- 1 db vöröshagyma
- fél fej fokhagyma
- 1 tk szemesbors
Elkészítése:
A pacalt megtisztítjuk, lehártyázzuk, majd forró vízben 15 percig előfőzzük. A levét leöntjük, leöblítjük langyos vízzel és bő hideg vízben kb. 2 órán át főzzük.
A főzőlébe tesszük a babérlevelet, a fokhagymát, a vöröshagymát és a szemesborsot. Amikor megfőtt, leszűrjük és lehűtjük, majd guszta, vékony csíkokra vágjuk. A bográcsban a zsíron megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát.
A tűzről félre húzva elkeverjük a pirospaprikával és a pacal csíkokat is belekeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, ami éppen ellepi, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Ízesítjük sóval, borssal ételízesítővel, őrölt köménnyel, csípős paprikával valamint 5-6 gerezd zúzott fokhagymával.
Közepes erős tűzön kb. 1 – 1,5 órán át főzzük, az elfőtt vizet pótoljuk. Egy dologra mindig oda kell figyelni, akár lakásban, akár bográcsban készül a pacal, gyakori kevergetést igényel, mert nagyon könnyen odakap!
Amíg a pacal fő, addig a velőt megtisztítjuk. Amikor a pacal elkészül, hozzáadjuk a velőt és jól összeforraljuk, ilyenkor már elegendő 15-20 perc. Akkor jó, ha kicsit csípős. Sós főtt burgonyával és ropogós kenyérrel tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »









