Vadasmarha pirított szalvétagombóccal recept
Hozzávalók:
- 30 dkg minőségi marha lapocka
- 2 ek zsír
A páchoz:
- a hús tisztítva, megmosva, leszárítva és egy dobozba téve
- 3 ek olívaolaj
- 5 szem fekete bors
- 2 fej vöröshagyma felcikkezve
- 1 citrom héja vékonyra szelve
- 1 tk mustár (akár mézes is lehet)
- 3 babérlevél
A mártáshoz:
- 3-4 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb darab zeller
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ek cukor
- ízlés szerint só
- 1 ek ételízesítő
- 1/2 citrom leve
- 1 tk mustár
- 1 dl fehérbor
- 2,5 dl tejföl
A szalvétagombóchoz:
- 5 zsemle felkockázva
- 10 dkg gomba szeletelve
- 1 csipet kakukkfű
- 1 kevés morzsolt majoránna
- 5 dkg medvehagyma aprítva
- 1 ek aprított petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, őrölt bors
- 5 dkg töpörtyű apróra vágva
- 1 tk mustár
- 3 ek kacsazsír
Elkészítése:
A zsemlekockákat a tepsibe helyezem és hagyom szikkadni. Ha erre nincs idő, akkor 50-60 fokos sütőben szikkasztjuk.
A húst előző nap bepácoltam a hozzávalókkal.
A pácból kivéve egy edénybe helyezem, majd a sárgarépát köré teszem és a hagymákat a pácból. A húsok nem vastagok, ezért nem sütök kérget rájuk, mint azt tennénk. A fehérrépát és zellert is ráhelyezem a húsra és felöntöm a fehérborral, majd az ízesítőket is hozzáadom.
Annyit vízzel kiegészítem, hogy ellepje az egészet, hogy ellepje, mert máskülönben kiszárad. Alacsony lángon, lefedve készre főzöm.
A gombóc alapanyagait összedolgozom és elosztom, majd folpackba csomagolom külön-külön, mint a szaloncukrot és szorosan összekötöm. Vizet forralok, majd ha már felforrt, akkor vízbe engedve a becsomagolt gombócokat lefedem, majd takarékon 30 percig főzöm.
A hús mikor elkészül, kiveszem az alapléből és a visszamaradó alaplevet leturmixolom a babérlevél nélkül.
Tejfölt, cukrot, mustárt és citromlevet adok hozzá és beállítom a nekünk kedvező ízre. Felforralom az egészet visszatéve a főzőedénybe.
Ezután a húst szeletekre vágom és a mártásba visszahelyezem. Ha készen van a szalvétagombóc, akkor hideg vízbe teszem hűlni, majd leveszem róla a fóliát és felszeletelem 1 cm-es darabokra.
Egy serpenyőben kacsazsírt hevítek és átsütöm mindkét oldalát. Így tálalom a vadas mellé.
Tipp:
A zöldség és a hús pirítása a recept fontos lépése, mert az így keletkezett pörzsanyag adja meg a jó ízt az ételnek. Sajnos a sárgarépám nem volt elég sárga ahhoz, hogy a mártás színe szebb legyen tőle. Ilyen a bolti répa. A férjemnek kellett a kedvére főzni, mert nagyon szereti. Most így készült!