Vadas marha knédlivel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A vadas hozzávalói:
- 1,2 kg marhahús
- 3-4 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 1 citrom
- 5-6 babérlevél
- egész és törött bors
- 1 pohár tejföl
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- só
- 2-3 evőkanál mangalica zsír
A knédli hozzávalói:
- 5 zsemle
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1-2 ek. napraforgó olaj
- 1 bögre tej
- liszt
- só
Elkészítése:
A húst ujjnyi vékonyra szeleteljük, kicsit megklopfoljuk. A répákat és a hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.
Egy szélesebb lábasban karamellizáljuk a cukrot, rárakjuk az összeaprított zöldséget, a zsiradékot és néhány percig pirítjuk őket, majd beletesszük a hússzeleteket is
Kicsit mérsékeljük a lángot és hagyjuk, hogy a hús levet eresszen. Hozzáadjuk a babérlevelet, a szemes borsot, lefedjük és puhára pároljuk.
Közben az elfövő vizet folyamatosan pótoljuk, de mindig csak keveset, hogy süljön-főjön. Amikor már puha a hús, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a szükséges mennyiségű sót, ezekkel is főzzük még néhány percig.
Villával tányérra szedegetjük a hússzeleteket kivesszük a babérleveleket és a visszamaradt zöldségeket átöntjük egy nagyobb turmix gépbe.
A tejfölt egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a kb. két dl. vízben simára kevert lisztet, majd az egészet ráöntjük a zöldséges keverékre. Hozzáadjuk a törött borsot, a mustárt, a citrom levét, ízlés szerint sót és az egészet krémessé turmixoljuk.
Visszaöntjük a lábasba és a mártáshoz rakjuk a hússzeleteket. Az egészet jól összeforraljuk, ha kell, után ízesítjük.
A knédli elkészítése:
A knédlihez összekockázzuk a zsömléket, kettőt elkeverünk a felvert tojásokkal, sóval és félretesszük. A maradékot meglocsoljuk az olajjal, szépen elrendezve kiterítjük egy gáztepsibe és 180 fokos sütőben egyenletes, szép pirosra sütjük.
Kiborítjuk egy tálba és még forrón leöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a tojásos- zsömlés masszánkat, sózzuk és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen.
Három részre osztjuk (így szebben és egyenletesebben átfő) és henger alakban elrendezzük 1-1 kevés zsiradékkal átkent folpackba.
A végeit szorosan összetekerjük, majd az egészet 1-1 alufólia darabba göngyöljük. Gyöngyöző sós vízben 40 percig főzzük, kibontás felszeleteljük.
Személyenként 3 szelet knédlire tálaljuk a hússzeleteket, meglocsolva a selymes mártással.
Tipp:
Ehhez az ételhez jó minőségű marhahús szükséges: bélszín, felsál, hátszín, vagy fehérpecsenye.
Ez egy igazán különleges és finom étel. Becses vendégeimnek szoktam elkészíteni.
Van olyan ismerősöm, aki évente egyszer kimegy a csehekhez knédlit enni, hát én inkább elkészítem magunknak!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 tökéletes keksz recept, ami garantáltan elnyeri a tetszésed!
A kekszek egyszerűek, mégis ellenállhatatlanul finomak. Ebben a válogatásba
Tovább olvasom »12 villámgyorsan összedobható süti recept
Nincs sok időd, de valami édes finomságra vágysz? Ez a válogatás 12 szuperg
Tovább olvasom »TOP 12 csirkés főétel, amikkel pikk-pakk elkészülsz
A csirkés ételek mindig jó választások, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk
Tovább olvasom »8 mennyei töltött fánk, amit imádni fogsz
A töltött fánkok a farsang megkoronázott édességei, amelyek minden alkalomr
Tovább olvasom »Amit a szennyvíz csatorna problémáiról tudni érdemes – Nőknek és mindenkinek (x)
Briák László vízvezeték szerelő, Budapest A szennyvíz csatorna problémák ta
Tovább olvasom »12 szuper fánk, ami nélkül nincs farsang
A farsang elképzelhetetlen fánk nélkül, hiszen ez az időszak a vidámságról
Tovább olvasom »