Vadas marha knédlivel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A vadas hozzávalói:
- 1,2 kg marhahús
- 3-4 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 1 citrom
- 5-6 babérlevél
- egész és törött bors
- 1 pohár tejföl
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- só
- 2-3 evőkanál mangalica zsír
A knédli hozzávalói:
- 5 zsemle
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1-2 ek. napraforgó olaj
- 1 bögre tej
- liszt
- só
Elkészítése:
A húst ujjnyi vékonyra szeleteljük, kicsit megklopfoljuk. A répákat és a hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.
Egy szélesebb lábasban karamellizáljuk a cukrot, rárakjuk az összeaprított zöldséget, a zsiradékot és néhány percig pirítjuk őket, majd beletesszük a hússzeleteket is
Kicsit mérsékeljük a lángot és hagyjuk, hogy a hús levet eresszen. Hozzáadjuk a babérlevelet, a szemes borsot, lefedjük és puhára pároljuk.
Közben az elfövő vizet folyamatosan pótoljuk, de mindig csak keveset, hogy süljön-főjön. Amikor már puha a hús, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a szükséges mennyiségű sót, ezekkel is főzzük még néhány percig.
Villával tányérra szedegetjük a hússzeleteket kivesszük a babérleveleket és a visszamaradt zöldségeket átöntjük egy nagyobb turmix gépbe.
A tejfölt egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a kb. két dl. vízben simára kevert lisztet, majd az egészet ráöntjük a zöldséges keverékre. Hozzáadjuk a törött borsot, a mustárt, a citrom levét, ízlés szerint sót és az egészet krémessé turmixoljuk.
Visszaöntjük a lábasba és a mártáshoz rakjuk a hússzeleteket. Az egészet jól összeforraljuk, ha kell, után ízesítjük.
A knédli elkészítése:
A knédlihez összekockázzuk a zsömléket, kettőt elkeverünk a felvert tojásokkal, sóval és félretesszük. A maradékot meglocsoljuk az olajjal, szépen elrendezve kiterítjük egy gáztepsibe és 180 fokos sütőben egyenletes, szép pirosra sütjük.
Kiborítjuk egy tálba és még forrón leöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a tojásos- zsömlés masszánkat, sózzuk és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen.
Három részre osztjuk (így szebben és egyenletesebben átfő) és henger alakban elrendezzük 1-1 kevés zsiradékkal átkent folpackba.
A végeit szorosan összetekerjük, majd az egészet 1-1 alufólia darabba göngyöljük. Gyöngyöző sós vízben 40 percig főzzük, kibontás felszeleteljük.
Személyenként 3 szelet knédlire tálaljuk a hússzeleteket, meglocsolva a selymes mártással.
Tipp:
Ehhez az ételhez jó minőségű marhahús szükséges: bélszín, felsál, hátszín, vagy fehérpecsenye.
Ez egy igazán különleges és finom étel. Becses vendégeimnek szoktam elkészíteni.
Van olyan ismerősöm, aki évente egyszer kimegy a csehekhez knédlit enni, hát én inkább elkészítem magunknak!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »









