Vadas marha knédlivel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Vadas marha knédlivel

Hozzávalók:

A vadas hozzávalói:

  • 1,2 kg marhahús
  • 3-4 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 citrom
  • 5-6 babérlevél
  • egész és törött bors
  • 1 pohár tejföl
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál mangalica zsír

A knédli hozzávalói:

  • 5 zsemle
  • 3 tojás
  • 1-2 ek. napraforgó olaj
  • 1 bögre tej
  • liszt

Elkészítése:

A húst ujjnyi vékonyra szeleteljük, kicsit megklopfoljuk. A répákat és a hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.

Egy szélesebb lábasban karamellizáljuk a cukrot, rárakjuk az összeaprított zöldséget, a zsiradékot és néhány percig pirítjuk őket, majd beletesszük a hússzeleteket is

Kicsit mérsékeljük a lángot és hagyjuk, hogy a hús levet eresszen. Hozzáadjuk a babérlevelet, a szemes borsot, lefedjük és puhára pároljuk.

Közben az elfövő vizet folyamatosan pótoljuk, de mindig csak keveset, hogy süljön-főjön. Amikor már puha a hús, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a szükséges mennyiségű sót, ezekkel is főzzük még néhány percig.

Villával tányérra szedegetjük a hússzeleteket kivesszük a babérleveleket és a visszamaradt zöldségeket átöntjük egy nagyobb turmix gépbe.

A tejfölt egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a kb. két dl. vízben simára kevert lisztet, majd az egészet ráöntjük a zöldséges keverékre. Hozzáadjuk a törött borsot, a mustárt, a citrom levét, ízlés szerint sót és az egészet krémessé turmixoljuk.

Visszaöntjük a lábasba és a mártáshoz rakjuk a hússzeleteket. Az egészet jól összeforraljuk, ha kell, után ízesítjük.

A knédli elkészítése:

A knédlihez összekockázzuk a zsömléket, kettőt elkeverünk a felvert tojásokkal, sóval és félretesszük. A maradékot meglocsoljuk az olajjal, szépen elrendezve kiterítjük egy gáztepsibe és 180 fokos sütőben egyenletes, szép pirosra sütjük.

Kiborítjuk egy tálba és még forrón leöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a tojásos- zsömlés masszánkat, sózzuk és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen.

Három részre osztjuk (így szebben és egyenletesebben átfő) és henger alakban elrendezzük 1-1 kevés zsiradékkal átkent folpackba.

A végeit szorosan összetekerjük, majd az egészet 1-1 alufólia darabba göngyöljük. Gyöngyöző sós vízben 40 percig főzzük, kibontás felszeleteljük.

Személyenként 3 szelet knédlire tálaljuk a hússzeleteket, meglocsolva a selymes mártással.

Tipp:

Ehhez az ételhez jó minőségű marhahús szükséges: bélszín, felsál, hátszín, vagy fehérpecsenye.

Ez egy igazán különleges és finom étel. Becses vendégeimnek szoktam elkészíteni.

Van olyan ismerősöm, aki évente egyszer kimegy a csehekhez knédlit enni, hát én inkább elkészítem magunknak!