Székelykáposzta recept
Hozzávalók:
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 kg marhanyak vagy sertéstarja
- 1,5 evőkanál pirospaprika
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál füstölt szalonna zsírja
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-5 babérlevél
- 2 dkg szemes bors
- csipet őrölt kömény
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 5 dkg tarhonya (opcionális)
- a találáshoz tejföl
Elkészítése:
A megtisztított és apróra vágott hagymát dinszteljük meg szalonna zsírján, ekkor adjuk hozzá a törött paprikát és keverjük el, majd adjuk hozzá a fokhagymát is.
A kockára vágott húst rátesszük és addig kevergetjük amíg a saját levet nem enged és nem kap kérget. Ettől lesz pörkölt a pörkölt. Ha a húsunk szépen megpörkölődött és egy kis kérget kapott minden oldalról, akkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát. Hagyjuk, hogy a húsunk saját levét kiengedve félig megpárolódjon.
Főzés közben ízesítsük sóval, borssal.
A savanyú káposztát jól nyomkodjuk ki, ha túlságosan savanyú lenne, többször mossuk át folyó vízzel. Vagdossuk kisebb szálakra. Adjuk a káposztát a pörkölthöz, majd a babérlevelet, köményt és a szemes borsot is adjuk hozzá.
Fedő alatt főzzük a húst és a káposztát puhára. Időnként nézzük meg és ha kell még folyadék, keveset adjunk hozzá.
Amikor a hús és káposzta is teljesen puha, adjuk hozzá a tarhonyát, amit keverjük jól el a káposztában. Fedjük le az edényünket és főzzük puhára a tarhonyát is.
Az elkészült ételünket kóstoljuk meg és ha kell még ízesítsük sóval, borssal. Friss kenyérrel és tejföllel meglocsolva forrón tálaljuk.
Tipp:
A székelykáposzta egy tradicionális magyar étel. Az eredeti receptben sertéshúsból készül, de én most szaftos marhanyakból készítettem el. Természetesen erre az ételre is igaz, ahány ház, annyi féle módon készítik.