Székelykáposzta recept

Hozzávalók:
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 kg marhanyak vagy sertéstarja
- 1,5 evőkanál pirospaprika
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál füstölt szalonna zsírja
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-5 babérlevél
- 2 dkg szemes bors
- csipet őrölt kömény
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 5 dkg tarhonya (opcionális)
- a találáshoz tejföl
Elkészítése:
A megtisztított és apróra vágott hagymát dinszteljük meg szalonna zsírján, ekkor adjuk hozzá a törött paprikát és keverjük el, majd adjuk hozzá a fokhagymát is.
A kockára vágott húst rátesszük és addig kevergetjük amíg a saját levet nem enged és nem kap kérget. Ettől lesz pörkölt a pörkölt. Ha a húsunk szépen megpörkölődött és egy kis kérget kapott minden oldalról, akkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát. Hagyjuk, hogy a húsunk saját levét kiengedve félig megpárolódjon.
Főzés közben ízesítsük sóval, borssal.
A savanyú káposztát jól nyomkodjuk ki, ha túlságosan savanyú lenne, többször mossuk át folyó vízzel. Vagdossuk kisebb szálakra. Adjuk a káposztát a pörkölthöz, majd a babérlevelet, köményt és a szemes borsot is adjuk hozzá.
Fedő alatt főzzük a húst és a káposztát puhára. Időnként nézzük meg és ha kell még folyadék, keveset adjunk hozzá.
Amikor a hús és káposzta is teljesen puha, adjuk hozzá a tarhonyát, amit keverjük jól el a káposztában. Fedjük le az edényünket és főzzük puhára a tarhonyát is.
Az elkészült ételünket kóstoljuk meg és ha kell még ízesítsük sóval, borssal. Friss kenyérrel és tejföllel meglocsolva forrón tálaljuk.
Tipp:
A székelykáposzta egy tradicionális magyar étel. Az eredeti receptben sertéshúsból készül, de én most szaftos marhanyakból készítettem el. Természetesen erre az ételre is igaz, ahány ház, annyi féle módon készítik.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »