Székelykáposzta recept
Hozzávalók:
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 kg marhanyak vagy sertéstarja
- 1,5 evőkanál pirospaprika
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál füstölt szalonna zsírja
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-5 babérlevél
- 2 dkg szemes bors
- csipet őrölt kömény
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 5 dkg tarhonya (opcionális)
- a találáshoz tejföl
Elkészítése:
A megtisztított és apróra vágott hagymát dinszteljük meg szalonna zsírján, ekkor adjuk hozzá a törött paprikát és keverjük el, majd adjuk hozzá a fokhagymát is.
A kockára vágott húst rátesszük és addig kevergetjük amíg a saját levet nem enged és nem kap kérget. Ettől lesz pörkölt a pörkölt. Ha a húsunk szépen megpörkölődött és egy kis kérget kapott minden oldalról, akkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát. Hagyjuk, hogy a húsunk saját levét kiengedve félig megpárolódjon.
Főzés közben ízesítsük sóval, borssal.
A savanyú káposztát jól nyomkodjuk ki, ha túlságosan savanyú lenne, többször mossuk át folyó vízzel. Vagdossuk kisebb szálakra. Adjuk a káposztát a pörkölthöz, majd a babérlevelet, köményt és a szemes borsot is adjuk hozzá.
Fedő alatt főzzük a húst és a káposztát puhára. Időnként nézzük meg és ha kell még folyadék, keveset adjunk hozzá.
Amikor a hús és káposzta is teljesen puha, adjuk hozzá a tarhonyát, amit keverjük jól el a káposztában. Fedjük le az edényünket és főzzük puhára a tarhonyát is.
Az elkészült ételünket kóstoljuk meg és ha kell még ízesítsük sóval, borssal. Friss kenyérrel és tejföllel meglocsolva forrón tálaljuk.
Tipp:
A székelykáposzta egy tradicionális magyar étel. Az eredeti receptben sertéshúsból készül, de én most szaftos marhanyakból készítettem el. Természetesen erre az ételre is igaz, ahány ház, annyi féle módon készítik.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »









