Székelykáposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 1 kg marhanyak vagy sertéstarja
  • 1,5 evőkanál pirospaprika
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál füstölt szalonna zsírja
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-5 babérlevél
  • 2 dkg szemes bors
  • csipet őrölt kömény
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só
  • 5 dkg tarhonya (opcionális)
  • a találáshoz tejföl

Elkészítése:

A megtisztított és apróra vágott hagymát dinszteljük meg szalonna zsírján, ekkor adjuk hozzá a törött paprikát és keverjük el, majd adjuk hozzá a fokhagymát is.

A kockára vágott húst rátesszük és addig kevergetjük amíg a saját levet nem enged és nem kap kérget. Ettől lesz pörkölt a pörkölt. Ha a húsunk szépen megpörkölődött és egy kis kérget kapott minden oldalról, akkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát. Hagyjuk, hogy a húsunk saját levét kiengedve félig megpárolódjon.

Főzés közben ízesítsük sóval, borssal.

A savanyú káposztát jól nyomkodjuk ki, ha túlságosan savanyú lenne, többször mossuk át folyó vízzel. Vagdossuk kisebb szálakra. Adjuk a káposztát a pörkölthöz, majd a babérlevelet, köményt és a szemes borsot is adjuk hozzá.

Fedő alatt főzzük a húst és a káposztát puhára. Időnként nézzük meg és ha kell még folyadék, keveset adjunk hozzá.

Amikor a hús és káposzta is teljesen puha, adjuk hozzá a tarhonyát, amit keverjük jól el a káposztában. Fedjük le az edényünket és főzzük puhára a tarhonyát is.

Az elkészült ételünket kóstoljuk meg és ha kell még ízesítsük sóval, borssal. Friss kenyérrel és tejföllel meglocsolva forrón tálaljuk.

Tipp:

A székelykáposzta egy tradicionális magyar étel. Az eredeti receptben sertéshúsból készül, de én most szaftos marhanyakból készítettem el. Természetesen erre az ételre is igaz, ahány ház, annyi féle módon készítik.