Marha steak hátszínből recept
Hozzávalók:
- 400 g marha hátszín (tisztított, csont nélkül)
- ízlés szerint fekete bors (frissen őrölt)
- ízlés szerint só
- 1 ek vaj
- 1 ek pisztáciaolaj a pácoláshoz
- 30 dkg fűszeres édesburgonya (akár mirelit is)
Elkészítése:
A hűtőből kivett húst sütés előtt hagyjuk, hogy 20 percig szoba hőmérsékletűre melegedjen. A másfél centi vastagságú, tenyérnyi szeleteket kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és megkenjük pisztácia olajjal (olíva is jó).
24 órán át hűtőben, dobozba téve pácoljuk.
A sütéshez egy jó grill serpenyőt válasszunk, majd másnap a hússzeleteket ha a serpenyő felforrósodott ráhelyezzük. 2-2 perc alatt mindkét oldalát megsütjük. Várjuk meg, amíg a hús felszíne elkezd rózsaszínűen gyöngyözni, ekkor a húsban lévő szaftok, amelyek az előbb még a másik irányba áramoltak, ezen a felén próbálnak kiszabadulni, de mivel megfelelő kérget sütöttünk a húsokra, ezért az értékes szaftokat a kéreg nem hagyja kifolyni.
Ezután 160 fokon 4 percig süssük sütőben. Ezek után jöhet a pihentetés. Nagyon fontos, hogy minden a fentiek szerint készülő húst a hőkezelés befejezése után legalább a sütési idő feléig, de inkább 2/3-áig pihentessük egy meleg, de semmiképpen sem forró helyen, alufóliával lazán letakarva, a kihűlés elkerülése végett.
A fűszeres édesburgonyát olajban ropogósra sütjük és tálalhatjuk is a hús mellé!