Zöldbableves recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 nagyobb petrezselyem
- 0,5 kg zöldbab
- 0,5 karalábé
- 1 kisebb hagyma
- 0,5 paprika
- 0,5 paradicsom
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb krumpli
- pici zeller vagy egy kevés zellerlevél
- 1 teáskanál kapor
- kevés olaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- só, delikát, húsleveskocka
Elkészítése:
A zöldségeket megmosom, a hagymát, a paprikát és a paradicsomot apróra vágom. (Utóbbi kettőt helyettesíthetem 1 evőkanálnyi üveges lecsóval is.)
A lábasba, vagy fazékba egy evőkanálnyi olajat öntök, abba beleteszem és néhány percig párolom a hagymát, paprikát és a paradicsomot.
Utána a kockákra, vagy karikákra vágott sárgarépát, petrezselymet, karalábét, esetleg zellert rakom bele, megkavarom és vízzel felöntöm.
Beleteszem a kb. 2-3 cm-esre vágott, vagy tördelt zöldbabot és felöntöm vízzel. Mikor a leves felforrt, a főzést takarékra állítom.
Mikor a zöldségek félig megpuhultak, a levesbe teszem a kockákra vágott krumplit, a kaprot, s ha nem tettem zellert akkor a zellerlevelet, de az el is maradhat.
Ízesítek sóval, delikáttal és egy húsleves kockával. Ha a leves megfőtt, elkészítem a habarást.
Egy kis tálba belerakom a lisztet, a forró levesből szedőkanállal merítek rá levet, beleteszem a tejfölt.
Alaposan, csomómentesre keverem, majd egy szűrő segítségével a levesbe szűröm. Pár percig még főzöm, és kész.