Zöldbableves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zöldbableves

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb petrezselyem
  • 0,5 kg zöldbab
  • 0,5 karalábé
  • 1 kisebb hagyma
  • 0,5 paprika
  • 0,5 paradicsom
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb krumpli
  • pici zeller vagy egy kevés zellerlevél
  • 1 teáskanál kapor
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • só, delikát, húsleveskocka

Elkészítése:

A zöldségeket megmosom, a hagymát, a paprikát és a paradicsomot apróra vágom. (Utóbbi kettőt helyettesíthetem 1 evőkanálnyi üveges lecsóval is.)

A lábasba, vagy fazékba egy evőkanálnyi olajat öntök, abba beleteszem és néhány percig párolom a hagymát, paprikát és a paradicsomot.

Utána a kockákra, vagy karikákra vágott sárgarépát, petrezselymet, karalábét, esetleg zellert rakom bele, megkavarom és vízzel felöntöm.

Beleteszem a kb. 2-3 cm-esre vágott, vagy tördelt zöldbabot és felöntöm vízzel. Mikor a leves felforrt, a főzést takarékra állítom.

Mikor a zöldségek félig megpuhultak, a levesbe teszem a kockákra vágott krumplit, a kaprot, s ha nem tettem zellert akkor a zellerlevelet, de az el is maradhat.

Ízesítek sóval, delikáttal és egy húsleves kockával. Ha a leves megfőtt, elkészítem a habarást.

Egy kis tálba belerakom a lisztet, a forró levesből szedőkanállal merítek rá levet, beleteszem a tejfölt.

Alaposan, csomómentesre keverem, majd egy szűrő segítségével a levesbe szűröm. Pár percig még főzöm, és kész.