Vargányás burgonyaleves recept
Hozzávalók:
- 70 dkg burgonya
- 2-3 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db zöldségleves kocka
- 1 kk darált paprika
- ízlés szerint őrölt bors
- 5 dkg szárított vargánya gomba
- 2 ek étolaj
- 2 finomliszt
- 1 kis csokor petrezselyem zöld aprítva
- 1 kk pirospaprika
A galuskához:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csipet só
- 2 ek víz
- liszt ízlés szerint
Elkészítése:
A megtisztított sárga- és fehérrépát felkarikáztam. A vargánya gombát beáztattam, a levétől leszűrtem.
A zöldségeket a gombával, a hagymákkal és fél liter vízzel fel tettem főni. Egy kis őrölt borssal megszórtam, sóztam, és 1 mokkáskanál darált paprikát, a hagymákat, leveskockát is beletettem, majd fedő alatt félkészre főztem.
Az elfőtt levét vízzel pótoltam. Ezután beletettem a kockára vágott burgonyát, amivel készre főztem. A végén az étolajon a liszttel zsemleszínű rántást készítettem, megszórtam friss, apróbbra vágott petrezselyem zöldjével, piros paprikával, vízzel felöntöttem, a levesbe öntöttem, kevertem, összeforraltam a levest.
A galuska hozzávalóit összekevertem annyi liszttel,hogy jól szaggatható legyen.
Ne legyen lágy, de kemény sem! A galuskát a levesbe szaggattam,amikor feljön a leves tetejére,akkor kész a levesünk.
Tejföllel locsoltam meg a levest tálaláskor.
Különleges, finom aromája van a levesnek a vargánya gombától.