Tárkonyos raguleves galuskával recept
Hozzávalók 4 személyre:
Leveshez:
- 600 g csirkemellfilé
- 4 közepes szál sárgarépa
- 2 közepes szál petrezselyemgyökér
- 1 kis fej zeller
- 20 dkg zöldborsó
- 2 ek paradicsomlé
- 1/2 kaliforniai paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 dl vegán főzőkrém
- 2 tk növényi olaj
- 1 citromból nyert citromlé (ízlés szerint)
- tárkony ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 l alaplé
Galuskához:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg vaj
- 3 púpozott ek zab + 1 ek hajdinaliszt
- só ízlés szerint
Elkészítése:
Először finomra vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát.kEgy Kaliforniai paprikát kimagozunk és a felét felkockázzuk.
A gyökérzöldségeket kb fél*fél cm-es kockára vágjuk.
Következhet a csirkemell, amit szintén apró kockákra vágunk.
Egy edényben 2 tk növényi olajat hevítünk. Beleöntjük az aprított hagymákat és a paprikát. Megsózzuk és üvegesre pároljuk. Jöhetnek a csirkemell kockák, addig pirítjuk amíg teljesen ki fehéredik és elkezd levet engedni.
Amint elérkeztünk erre a pontra, mehetmek a zöldségek is az edénybe. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Én rakok bele kevés cukrot is. Jöhet bele 2 ek paradicsomlé, babérlevél és a tárkony. Pároljuk 2 percig, majd felöntjük 2 liter alaplével. Közepes lángon 15-20 percig főzzük.
Ha letelt az idő, akkor jöhet a vegán főzőkrém. Természetesen, mint ahogy tejszínnel is hőkiegyenlítést végznénk, itt sem maradhat el. A főzőkrémhez 2-3 merőkanál forró levest adunk, elekverjük és már önthetjük is levesbe.
Amíg a leves újra felforr elkészítjük a galuskát. 3 ek gluténmentes zabot porrá őrlünk egy kávédarálóval. Egy keverőtálba öntünk 20 g vegán olvasztott margarint. Ne legyen forró, maximum kézmeleg. Jöhet egy tojás, kevés só, és az őrölt zab. Eldolgozzuk. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor még adhatunk hozzá kevés hajdinalisztet.
Amint elkészült a tészta és a leves is forr, már szaggathatjuk is a galuskákat a levesbe.
Ha a szaggatás után újra felforrt aleves, jöhet hozzá a zöldborsó. Főzzük még egy percig és a végén ízesítjük egy ek. friss citromlével. Lekapcsoljuk a tűzhelyet és az étel elkészült.
Jó étvágyat!