Tárkonyos raguleves galuskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 4 személyre:
Leveshez:

  • 600 g csirkemellfilé
  • 4 közepes szál sárgarépa
  • 2 közepes szál petrezselyemgyökér
  • 1 kis fej zeller
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 ek paradicsomlé
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 dl vegán főzőkrém
  • 2 tk növényi olaj
  • 1 citromból nyert citromlé (ízlés szerint)
  • tárkony ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 l alaplé

Galuskához:

  • 1 tojás
  • 2 dkg vaj
  • 3 púpozott ek zab + 1 ek hajdinaliszt
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

Először finomra vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát.kEgy Kaliforniai paprikát kimagozunk és a felét felkockázzuk.
A gyökérzöldségeket kb fél*fél cm-es kockára vágjuk.

Következhet a csirkemell, amit szintén apró kockákra vágunk.

Egy edényben 2 tk növényi olajat hevítünk. Beleöntjük az aprított hagymákat és a paprikát. Megsózzuk és üvegesre pároljuk. Jöhetnek a csirkemell kockák, addig pirítjuk amíg teljesen ki fehéredik és elkezd levet engedni.

Amint elérkeztünk erre a pontra, mehetmek a zöldségek is az edénybe. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Én rakok bele kevés cukrot is. Jöhet bele 2 ek paradicsomlé, babérlevél és a tárkony. Pároljuk 2 percig, majd felöntjük 2 liter alaplével. Közepes lángon 15-20 percig főzzük.

Ha letelt az idő, akkor jöhet a vegán főzőkrém. Természetesen, mint ahogy tejszínnel is hőkiegyenlítést végznénk, itt sem maradhat el. A főzőkrémhez 2-3 merőkanál forró levest adunk, elekverjük és már önthetjük is levesbe.

Amíg a leves újra felforr elkészítjük a galuskát. 3 ek gluténmentes zabot porrá őrlünk egy kávédarálóval. Egy keverőtálba öntünk 20 g vegán olvasztott margarint. Ne legyen forró, maximum kézmeleg. Jöhet egy tojás, kevés só, és az őrölt zab. Eldolgozzuk. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor még adhatunk hozzá kevés hajdinalisztet.

Amint elkészült a tészta és a leves is forr, már szaggathatjuk is a galuskákat a levesbe.

Ha a szaggatás után újra felforrt aleves, jöhet hozzá a zöldborsó. Főzzük még egy percig és a végén ízesítjük egy ek. friss citromlével. Lekapcsoljuk a tűzhelyet és az étel elkészült.

Jó étvágyat!