Tárkonyos palócleves recept

Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl olaj
- 40 dkg sertéslapocka
- őrölt porospaprika
- 1 zöld paprika
- 1 paradicsom
- só
- őrölt bors
- 2 db babérlevél
- tárkony
- 30 dkg burgonya
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 50 dkg zöldbab
- majoránna
- csipet kömény
- 3 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 csepp ecet
Elkészítése:
A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst és megpirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük kevés vízzel és visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a felaprított zöldpaprikát és a paradicsomot. Sóval, borssal, babérlevéllel és tárkonnyal ízesítjük.
Takarék lángon lefedve főzni kezdjük.
A burgonyát és a répákat megtisztítjuk és felkockázzuk. A zöldbabot ízlés szerinti darabokra vágjuk. Amikor a hús félpuha, hozzáadjuk a zöldbabot és a répákat, felengedjük kb 1,5 liter vízzel és majoránnával és köménnyel ízesítjük. Kb 15 perc múlva hozzáadjuk a burgonyát és teljes puhulásig főzzük.
A tejfölt kikeverjük a liszttel és hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk. Újraforraljuk és bőven megszórjuk felaprított friss petrezselyemmel.
Végül pár csepp ecettel pikánsra ízesítjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »