Tárkonyos palócleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tárkonyos palócleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olaj
  • 40 dkg sertéslapocka
  • őrölt porospaprika
  • 1 zöld paprika
  • 1 paradicsom
  • őrölt bors
  • 2 db babérlevél
  • tárkony
  • 30 dkg burgonya
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 50 dkg zöldbab
  • majoránna
  • csipet kömény
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 csepp ecet

Elkészítése:

A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst és megpirítjuk.

Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük kevés vízzel és visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a felaprított zöldpaprikát és a paradicsomot. Sóval, borssal, babérlevéllel és tárkonnyal ízesítjük.

Takarék lángon lefedve főzni kezdjük.

A burgonyát és a répákat megtisztítjuk és felkockázzuk. A zöldbabot ízlés szerinti darabokra vágjuk. Amikor a hús félpuha, hozzáadjuk a zöldbabot és a répákat, felengedjük kb 1,5 liter vízzel és majoránnával és köménnyel ízesítjük. Kb 15 perc múlva hozzáadjuk a burgonyát és teljes puhulásig főzzük.

A tejfölt kikeverjük a liszttel és hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk. Újraforraljuk és bőven megszórjuk felaprított friss petrezselyemmel.

Végül pár csepp ecettel pikánsra ízesítjük.