Pulykaragu leves savanyú káposztával recept
Hozzávalók:
- 25-30 dkg pulykamellfilé
- egy tasak mirelit finom főzelék keverék
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 szelet zeller
- egy 2 dl-es bögre savanyú káposzta
- 1 evőkanál felkarikázott póréhagyma
- só, bors, csipetnyi őrölt kömény
- egy evőkanál apróra vágott mirelit vargánya
- zöld fűszerek: lestyán,petrezselyemzöld
- 1 evőkanál 12 %-os tejföl vagy görög joghurt
- 1 dl habtejszín
- egy evőkanál olívaolaj + 2 dkg vaj
- egy csapott evőkanál zabpehelyliszt
- egy evőkanál házi ételízesítő vagy zöldségalaplé, illetve húsleves
Elkészítése:
Megpucoljuk a zöldségeket és feldaraboljuk.
A fazékba teszünk egy evőkanál olajat, majd hozzáadjuk a vajat, beleöntjük a póréhagymát, a feldarabolt petrezselyemgyökeret, a zellert és egy kicsit megdinszteljük (1-2 perc), majd hozzáadjuk a felkockázott pulykamellfilét és fehéredésig dinszteljük, közben pedig ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, petrezselyemzölddel, ételízesítővel és apróra vágott lestyánlevéllel.
Felengedjük hideg vízzel,nbeletesszük a feldarabolt vargányát, a felaprózott savanyú káposztát és alacsony lángon elkezdjük főzni.
Kb 10 percnyi főzés után hozzáadjuk a mirelit zöldséget és készre főzzük.
A tejfölt, a liszttel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és elkeverjük, utána két merőkanál levessel hígítjuk (fontos a hőkiegyenlítés, hogy ne legyen csomós a levesünk), majd folyamatos kavarás közben beleöntjük a levesbe.
Jól kiforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és ha szükség még utánízesítünk.
Forrón tálaljuk.
Tálaláskor adhatunk hozzá joghurtot vagy tejfölt.
Tipp:
Egy finom laktató “téli ” levest hoztam:-) Szeretem a szezonnak megfelelő zöldségeket használni, így pld. télen a savanyú káposztát, nyáron persze nem kerül bele:-).