Pulykaragu leves savanyú káposztával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg pulykamellfilé
  • egy tasak mirelit finom főzelék keverék
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 szelet zeller
  • egy 2 dl-es bögre savanyú káposzta
  • 1 evőkanál felkarikázott póréhagyma
  • só, bors, csipetnyi őrölt kömény
  • egy evőkanál apróra vágott mirelit vargánya
  • zöld fűszerek: lestyán,petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál 12 %-os tejföl vagy görög joghurt
  • 1 dl habtejszín
  • egy evőkanál olívaolaj + 2 dkg vaj
  • egy csapott evőkanál zabpehelyliszt
  • egy evőkanál házi ételízesítő vagy zöldségalaplé, illetve húsleves

Elkészítése:

Megpucoljuk a zöldségeket és feldaraboljuk.

A fazékba teszünk egy evőkanál olajat, majd hozzáadjuk a vajat, beleöntjük a póréhagymát, a feldarabolt petrezselyemgyökeret, a zellert és egy kicsit megdinszteljük (1-2 perc), majd hozzáadjuk a felkockázott pulykamellfilét és fehéredésig dinszteljük, közben pedig ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, petrezselyemzölddel, ételízesítővel és apróra vágott lestyánlevéllel.

Felengedjük hideg vízzel,nbeletesszük a feldarabolt vargányát, a felaprózott savanyú káposztát és alacsony lángon elkezdjük főzni.

Kb 10 percnyi főzés után hozzáadjuk a mirelit zöldséget és készre főzzük.

A tejfölt, a liszttel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és elkeverjük, utána két merőkanál levessel hígítjuk (fontos a hőkiegyenlítés, hogy ne legyen csomós a levesünk), majd folyamatos kavarás közben beleöntjük a levesbe.

Jól kiforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és ha szükség még utánízesítünk.

Forrón tálaljuk.

Tálaláskor adhatunk hozzá joghurtot vagy tejfölt.

Tipp:

Egy finom laktató “téli ” levest hoztam:-) Szeretem a szezonnak megfelelő zöldségeket használni, így pld. télen a savanyú káposztát, nyáron persze nem kerül bele:-).