Karfiol krémleves recept
Hozzávalók:
- 70-80 dkg karfiol rózsa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 db karfiol levél
- 1 db burgonya
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet cayenne bors
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál mustárpor
- 1 kiskanál fokhagymapor
- 1 csipet gyömbérpor
- 2 dl főzőtejszín
- 1 kiskanál házi vegeta
A tálaláshoz:
- ízlés szerint reszelt parmezán vagy parmezán forgács
Elkészítése:
Szedjük szét a karfiolt. A levelek vastag ereit vágjuk le, a zsenge levélrészeket tartsuk meg, majd mossuk át. A karfiolt szedjük szét rózsáira, mossuk meg, majd egy papírtörlővel töröljük szárazra.
A vajban keverjük el a fűszereket, majd forgassuk bele a karfiolt. Egy serpenyőben kevés vajon pirítsuk le szép barnára minden oldalát a karfiolnak. Nem kell, hogy a serpenyőben süljön teljesen át, mert a levesben fogjuk teljesen puhára főzni.
Amíg a karfiolrózsák pirulnak, kevés vajon dinszteljük meg hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a burgonyát és zöld leveleket. Főzzük puhára a karfiolt és burgonyát kb 15-20 perc alatt, majd adjuk a leveshez a tejszínt. Botmixerrel vagy turmixgépben keverjük szép simára. Kóstoljuk meg az elkészült ételünket és ha szükséges még ízesítsük sóval, borssal.
Tálaláskor rakjuk a félrerakott sült karfiolrózsákat tányérra a levesbe és szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Tipp:
Figyeljünk arra, hogy azokat a karfiol rózsákat amiket levesbetétként találunk, majd hagyjuk kicsit roppanósra, de nyers se maradjon.