Kakasleves gombóccal recept
Hozzávalók:
- 1 konyhakész kakas (2,5-3 kg)
- 6 szál sárgarépa
- 5 szál fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 db csiperkegomba
- 2-3 db kelbimbó
- 1 kisebb karalábé
- 1 kisebb zeller
Gombóchoz:
- a kakas mellehúsa (ledarálva)
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Tálaláshoz:
- ízlés szerint tészta
Elkészítése:
A előkészített kakast daraboljuk fel, majd a mellhúst fejtsük le a csontokról.
Hideg vízben, nagyon lassú tűzön feltesszük főni a húst és a mellcsontot. Éppen csak gyöngyöznie szabad a levesnek, közben a tetején keletkező habot folyamatosan szedjük le.
Amíg leves fő, addig a gombát vágjuk kisebb darabokra, majd serpenyőben pirítsuk meg. A mellhúst daráljuk le, majd adjuk hozzá a gombát az apróra vágott petrezselymet, tojást és a zsemlemorzsát. Ízesítsük, sóval, borssal, majd a masszából kb 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk vízbe mártott kézzel vagy 2 evőkanál segítségével.
Egy nagyobb fazékban forraljunk vizet. Adjunk hozzá 1 kiskanál vegetát, majd 20-30 perc alatt főzzük készre a gombócokat.
A zöldségeket tisztítsuk meg. A répát, fehérrépát ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk. A zellert, karalábét vágjuk közepes hasábra a vöröshagymát hagyjuk egészben. A fokhagyma gerezdeket, gombákat, kelbimbót is tisztítsuk meg.
Három óra lassú főzés után adjuk a levesalaphoz a zöldségeket. Amikor a zöldségek és a hús is teljesen megpuhult, elkészült a leves. Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, borssal ha még kicsit íztelen lenne.
Pihentessük a levesünket pár percig, majd ha még keletkezett a leves tetején felesleges zsír szedjük le. Szűrjük át a levest.
Tálaljuk a kakashússal, gombócokkal zöldségekkel és tésztával.
Tipp:
A levesbe bármilyen zöldséget lehet tenni, ez csak ízlés kérdése. A gombócokat ne a levesben főzzük meg, mert zavaros lehet tőle a leves.