Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kakasleves gombóccal recept

Kakasleves gombóccal
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
220 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 konyhakész kakas (2,5-3 kg)
    • 6 szál sárgarépa
    • 5 szál fehérrépa
    • 1 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 2-3 db csiperkegomba
    • 2-3 db kelbimbó
    • 1 kisebb karalábé
    • 1 kisebb zeller

    Gombóchoz:

    • a kakas mellehúsa (ledarálva)
    • 20 dkg csiperkegomba
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
    • ízlés szerint só
    • ízlés szerint bors

    Tálaláshoz:

    • ízlés szerint tészta

    Elkészítése:

    A előkészített kakast daraboljuk fel, majd a mellhúst fejtsük le a csontokról.

    Hideg vízben, nagyon lassú tűzön feltesszük főni a húst és a mellcsontot. Éppen csak gyöngyöznie szabad a levesnek, közben a tetején keletkező habot folyamatosan szedjük le.

    Amíg leves fő, addig a gombát vágjuk kisebb darabokra, majd serpenyőben pirítsuk meg. A mellhúst daráljuk le, majd adjuk hozzá a gombát az apróra vágott petrezselymet, tojást és a zsemlemorzsát. Ízesítsük, sóval, borssal, majd a masszából kb 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk vízbe mártott kézzel vagy 2 evőkanál segítségével.

    Egy nagyobb fazékban forraljunk vizet. Adjunk hozzá 1 kiskanál vegetát, majd 20-30 perc alatt főzzük készre a gombócokat.

    A zöldségeket tisztítsuk meg. A répát, fehérrépát ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk. A zellert, karalábét vágjuk közepes hasábra a vöröshagymát hagyjuk egészben. A fokhagyma gerezdeket, gombákat, kelbimbót is tisztítsuk meg.

    Három óra lassú főzés után adjuk a levesalaphoz a zöldségeket. Amikor a zöldségek és a hús is teljesen megpuhult, elkészült a leves. Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, borssal ha még kicsit íztelen lenne.

    Pihentessük a levesünket pár percig, majd ha még keletkezett a leves tetején felesleges zsír szedjük le. Szűrjük át a levest.

    Tálaljuk a kakashússal, gombócokkal zöldségekkel és tésztával.

    Tipp:

    A levesbe bármilyen zöldséget lehet tenni, ez csak ízlés kérdése. A gombócokat ne a levesben főzzük meg, mert zavaros lehet tőle a leves.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá