Kakasleves gombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
220 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész kakas (2,5-3 kg)
  • 6 szál sárgarépa
  • 5 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db csiperkegomba
  • 2-3 db kelbimbó
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kisebb zeller

Gombóchoz:

  • a kakas mellehúsa (ledarálva)
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Tálaláshoz:

  • ízlés szerint tészta

Elkészítése:

A előkészített kakast daraboljuk fel, majd a mellhúst fejtsük le a csontokról.

Hideg vízben, nagyon lassú tűzön feltesszük főni a húst és a mellcsontot. Éppen csak gyöngyöznie szabad a levesnek, közben a tetején keletkező habot folyamatosan szedjük le.

Amíg leves fő, addig a gombát vágjuk kisebb darabokra, majd serpenyőben pirítsuk meg. A mellhúst daráljuk le, majd adjuk hozzá a gombát az apróra vágott petrezselymet, tojást és a zsemlemorzsát. Ízesítsük, sóval, borssal, majd a masszából kb 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk vízbe mártott kézzel vagy 2 evőkanál segítségével.

Egy nagyobb fazékban forraljunk vizet. Adjunk hozzá 1 kiskanál vegetát, majd 20-30 perc alatt főzzük készre a gombócokat.

A zöldségeket tisztítsuk meg. A répát, fehérrépát ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk. A zellert, karalábét vágjuk közepes hasábra a vöröshagymát hagyjuk egészben. A fokhagyma gerezdeket, gombákat, kelbimbót is tisztítsuk meg.

Három óra lassú főzés után adjuk a levesalaphoz a zöldségeket. Amikor a zöldségek és a hús is teljesen megpuhult, elkészült a leves. Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, borssal ha még kicsit íztelen lenne.

Pihentessük a levesünket pár percig, majd ha még keletkezett a leves tetején felesleges zsír szedjük le. Szűrjük át a levest.

Tálaljuk a kakashússal, gombócokkal zöldségekkel és tésztával.

Tipp:

A levesbe bármilyen zöldséget lehet tenni, ez csak ízlés kérdése. A gombócokat ne a levesben főzzük meg, mert zavaros lehet tőle a leves.