Jókai bableves füstölt tarjával, csipetkével recept
Hozzávalók:
- 25 dkg tarkabab
- 30-40 dkg füstölt tarja, vagy csülök
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kis fej karalábé
- 1/4 zellergumó
- 1 kis csokor petrezselyem zöld
- 2 db babérlevél
- 4-5 db szemes bors só tejföl a tálaláshoz
A rántáshoz:
- 2 evőkanál libazsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
A csipetkéhez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb 10 dkg sima liszt
- 1 csipet só
Elkészítése:
A babot előző este átválogatjuk, átöblítjük és hideg vízbe áztatjuk.
Másnap a füstölt hússal együtt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel (teatojásban) beletesszük a szemes borsot és a babérlevelet kissé összetörve, és a fokhagyma gerezdeket és addig főzzük, míg a hús félig megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a tisztított és karikára, illetve kis kockára vágott zöldségeket és addig főzzük, míg minden kellően megpuhul.
Amíg a leves fő, addig egy tálban a tojásból és a lisztből egy csipet sóval tésztát gyúrunk. Annyi lisztet adunk hozzá amennyit a tojás felvesz, kissé keményebb tésztává gyúrjuk. Majd a hüvelyk és mutató ujjunkkal kis csipeteket csippetünk belőle, míg el nem fogy a tésztánk.
Közben, ami már készen van, azt meghintjük egy kevés liszttel és megrázogatjuk, hogy ne tapadjon össze.
Mikor a hús már puha, kivesszük a levesből, lefejtjük a csontról és kisebb kockára vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.
Közben a zsírral és a liszttel, a finomra vágott hagymával rántás készítünk, amit meghintünk a pirospaprikával, átkeverjük és egy kevés hideg vízzel felöntve csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez, az egészet jól összeforraljuk.
Belefőzzük a csipetkét, megkóstoljuk, ha szükséges megsózzuk és mikor a tészta is megfő, lekapcsoljuk a tüzet alatta és a tejföllel ízesítve tálaljuk.