Jókai bableves füstölt tarjával, csipetkével recept

Hozzávalók:
- 25 dkg tarkabab
- 30-40 dkg füstölt tarja, vagy csülök
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kis fej karalábé
- 1/4 zellergumó
- 1 kis csokor petrezselyem zöld
- 2 db babérlevél
- 4-5 db szemes bors só tejföl a tálaláshoz
A rántáshoz:
- 2 evőkanál libazsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
A csipetkéhez:
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb 10 dkg sima liszt
- 1 csipet só
Elkészítése:
A babot előző este átválogatjuk, átöblítjük és hideg vízbe áztatjuk.
Másnap a füstölt hússal együtt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel (teatojásban) beletesszük a szemes borsot és a babérlevelet kissé összetörve, és a fokhagyma gerezdeket és addig főzzük, míg a hús félig megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a tisztított és karikára, illetve kis kockára vágott zöldségeket és addig főzzük, míg minden kellően megpuhul.
Amíg a leves fő, addig egy tálban a tojásból és a lisztből egy csipet sóval tésztát gyúrunk. Annyi lisztet adunk hozzá amennyit a tojás felvesz, kissé keményebb tésztává gyúrjuk. Majd a hüvelyk és mutató ujjunkkal kis csipeteket csippetünk belőle, míg el nem fogy a tésztánk.
Közben, ami már készen van, azt meghintjük egy kevés liszttel és megrázogatjuk, hogy ne tapadjon össze.
Mikor a hús már puha, kivesszük a levesből, lefejtjük a csontról és kisebb kockára vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.
Közben a zsírral és a liszttel, a finomra vágott hagymával rántás készítünk, amit meghintünk a pirospaprikával, átkeverjük és egy kevés hideg vízzel felöntve csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez, az egészet jól összeforraljuk.
Belefőzzük a csipetkét, megkóstoljuk, ha szükséges megsózzuk és mikor a tészta is megfő, lekapcsoljuk a tüzet alatta és a tejföllel ízesítve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »