Jókai bableves füstölt tarjával, csipetkével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 30-40 dkg füstölt tarja, vagy csülök
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis fej karalábé
  • 1/4 zellergumó
  • 1 kis csokor petrezselyem zöld
  • 2 db babérlevél
  • 4-5 db szemes bors só tejföl a tálaláshoz

A rántáshoz:

  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika

A csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • kb 10 dkg sima liszt
  • 1 csipet só

Elkészítése:

A babot előző este átválogatjuk, átöblítjük és hideg vízbe áztatjuk.

Másnap a füstölt hússal együtt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel (teatojásban) beletesszük a szemes borsot és a babérlevelet kissé összetörve, és a fokhagyma gerezdeket és addig főzzük, míg a hús félig megpuhul.

Ekkor hozzáadjuk a tisztított és karikára, illetve kis kockára vágott zöldségeket és addig főzzük, míg minden kellően megpuhul.

Amíg a leves fő, addig egy tálban a tojásból és a lisztből egy csipet sóval tésztát gyúrunk. Annyi lisztet adunk hozzá amennyit a tojás felvesz, kissé keményebb tésztává gyúrjuk. Majd a hüvelyk és mutató ujjunkkal kis csipeteket csippetünk belőle, míg el nem fogy a tésztánk.

Közben, ami már készen van, azt meghintjük egy kevés liszttel és megrázogatjuk, hogy ne tapadjon össze.

Mikor a hús már puha, kivesszük a levesből, lefejtjük a csontról és kisebb kockára vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.

Közben a zsírral és a liszttel, a finomra vágott hagymával rántás készítünk, amit meghintünk a pirospaprikával, átkeverjük és egy kevés hideg vízzel felöntve csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez, az egészet jól összeforraljuk.

Belefőzzük a csipetkét, megkóstoljuk, ha szükséges megsózzuk és mikor a tészta is megfő, lekapcsoljuk a tüzet alatta és a tejföllel ízesítve tálaljuk.