Jókai bableves recept

Hozzávalók:
- 1 kg füstölt csülök
- 2 pár debreceni kolbász (nálam most kimaradt, mert nem kaptam finomat)
- 50 dkg szárazbab
- 5 szál fehérrépa
- 6 szál sárgarépa
- 1 kisebb zeller
- 1 kisebb karalábé
- 1-2 szem burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
- kb. 5 dkg liszt (2 közepesen púpozott evőkanálnyi)
- fűszerpaprika, olaj, só, bors
- 1-2 ek citromlé vagy ecet
Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk, hogy könnyebben megpuhuljon. Ha ez nem sikerülne, az sem gond, legfeljebb tovább főzzük, kuktában pedig különösen egyszerű dolgunk van. A csülköt feldaraboljuk, és a babbal együtt egy nagy lábasba (vagy kuktába) tesszük, hozzáadva körülbelül két és fél liter vizet, éppen annyit, hogy ellepje. A sózással ilyenkor óvatosan bánunk, mert a csülök is sós lehet, de annak mértéke eltérő lehet. Az íz kedvéért két babérlevelet is dobhatunk bele.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd felkockázzuk vagy karikázzuk. Amikor a bab már kezd megpuhulni, hozzáadjuk a zöldségeket, mivel ezeknek kevesebb főzési időre van szükségük, és nem szeretnénk, ha túlfőnének. Ha használunk kolbászt, karikázva hozzáadhatjuk ilyenkor, majd sózzuk, borsozzuk, és szükség szerint vízzel felengedjük.
Amikor minden megpuhult, elkészítjük a magyaros rántást. Az apróra vágott hagymát zsíron vagy olajon teljesen megpároljuk. A vége felé hozzáadjuk az aprított fokhagymát, sózzuk, majd lisztet szórunk rá, és pirítjuk egy kicsit. Miután levettük a tűzről, pirospaprikával elkeverjük, és néhány merőkanálnyi levest adunk hozzá, hogy simára keverjük. Ezt követően a rántást belekeverjük a leveshez.
A babérleveleket eltávolítjuk, és ha szeretjük, a tejfölt is hozzáadhatjuk. Ehhez 2-3 evőkanál tejfölt egy kis tálban elkeverünk némi levessel, majd visszaöntjük a leveshez. Ha inkább tálaláskor adnánk hozzá, az is jó.
Végül elkészítjük a csipetkét: tojást összekeverünk egy kis sóval és liszttel, hogy kemény tésztát kapjunk. Ebből apró darabokat csipegetünk, melyeket lisztezett felületen formázunk. A felesleges lisztet leszitáljuk a darabokról, majd a levesbe tesszük.
Amikor a csipetke is megfőtt, egy kevés citromlével savanyítjuk az ízeket, és a leves készen áll a tálalásra.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »