Jókai bableves recept
Hozzávalók:
- 1 kg füstölt csülök
- 2 pár debreceni kolbász (nálam most kimaradt, mert nem kaptam finomat)
- 50 dkg szárazbab
- 5 szál fehérrépa
- 6 szál sárgarépa
- 1 kisebb zeller
- 1 kisebb karalábé
- 1-2 szem burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
- kb. 5 dkg liszt (2 közepesen púpozott evőkanálnyi)
- fűszerpaprika, olaj, só, bors
- 1-2 ek citromlé vagy ecet
Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk, hogy könnyebben megpuhuljon. Ha ez nem sikerülne, az sem gond, legfeljebb tovább főzzük, kuktában pedig különösen egyszerű dolgunk van. A csülköt feldaraboljuk, és a babbal együtt egy nagy lábasba (vagy kuktába) tesszük, hozzáadva körülbelül két és fél liter vizet, éppen annyit, hogy ellepje. A sózással ilyenkor óvatosan bánunk, mert a csülök is sós lehet, de annak mértéke eltérő lehet. Az íz kedvéért két babérlevelet is dobhatunk bele.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd felkockázzuk vagy karikázzuk. Amikor a bab már kezd megpuhulni, hozzáadjuk a zöldségeket, mivel ezeknek kevesebb főzési időre van szükségük, és nem szeretnénk, ha túlfőnének. Ha használunk kolbászt, karikázva hozzáadhatjuk ilyenkor, majd sózzuk, borsozzuk, és szükség szerint vízzel felengedjük.
Amikor minden megpuhult, elkészítjük a magyaros rántást. Az apróra vágott hagymát zsíron vagy olajon teljesen megpároljuk. A vége felé hozzáadjuk az aprított fokhagymát, sózzuk, majd lisztet szórunk rá, és pirítjuk egy kicsit. Miután levettük a tűzről, pirospaprikával elkeverjük, és néhány merőkanálnyi levest adunk hozzá, hogy simára keverjük. Ezt követően a rántást belekeverjük a leveshez.
A babérleveleket eltávolítjuk, és ha szeretjük, a tejfölt is hozzáadhatjuk. Ehhez 2-3 evőkanál tejfölt egy kis tálban elkeverünk némi levessel, majd visszaöntjük a leveshez. Ha inkább tálaláskor adnánk hozzá, az is jó.
Végül elkészítjük a csipetkét: tojást összekeverünk egy kis sóval és liszttel, hogy kemény tésztát kapjunk. Ebből apró darabokat csipegetünk, melyeket lisztezett felületen formázunk. A felesleges lisztet leszitáljuk a darabokról, majd a levesbe tesszük.
Amikor a csipetke is megfőtt, egy kevés citromlével savanyítjuk az ízeket, és a leves készen áll a tálalásra.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »









