Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Jókai bableves recept

Jókai bableves
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 kg füstölt csülök
    • 2 pár debreceni kolbász  (nálam most kimaradt, mert nem kaptam finomat)
    • 50 dkg szárazbab
    • 5 szál fehérrépa
    • 6 szál sárgarépa
    • 1 kisebb zeller
    • 1 kisebb karalábé
    • 1-2 szem burgonya
    • 1 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 dl tejföl
    • kb. 5 dkg liszt (2 közepesen púpozott evőkanálnyi)
    • fűszerpaprika, olaj, só, bors
    • 1-2 ek citromlé vagy ecet

    Elkészítése:

    A babot előző este beáztatjuk, hogy könnyebben megpuhuljon. Ha ez nem sikerülne, az sem gond, legfeljebb tovább főzzük, kuktában pedig különösen egyszerű dolgunk van. A csülköt feldaraboljuk, és a babbal együtt egy nagy lábasba (vagy kuktába) tesszük, hozzáadva körülbelül két és fél liter vizet, éppen annyit, hogy ellepje. A sózással ilyenkor óvatosan bánunk, mert a csülök is sós lehet, de annak mértéke eltérő lehet. Az íz kedvéért két babérlevelet is dobhatunk bele.

    A zöldségeket megtisztítjuk, majd felkockázzuk vagy karikázzuk. Amikor a bab már kezd megpuhulni, hozzáadjuk a zöldségeket, mivel ezeknek kevesebb főzési időre van szükségük, és nem szeretnénk, ha túlfőnének. Ha használunk kolbászt, karikázva hozzáadhatjuk ilyenkor, majd sózzuk, borsozzuk, és szükség szerint vízzel felengedjük.

    Amikor minden megpuhult, elkészítjük a magyaros rántást. Az apróra vágott hagymát zsíron vagy olajon teljesen megpároljuk. A vége felé hozzáadjuk az aprított fokhagymát, sózzuk, majd lisztet szórunk rá, és pirítjuk egy kicsit. Miután levettük a tűzről, pirospaprikával elkeverjük, és néhány merőkanálnyi levest adunk hozzá, hogy simára keverjük. Ezt követően a rántást belekeverjük a leveshez.

    A babérleveleket eltávolítjuk, és ha szeretjük, a tejfölt is hozzáadhatjuk. Ehhez 2-3 evőkanál tejfölt egy kis tálban elkeverünk némi levessel, majd visszaöntjük a leveshez. Ha inkább tálaláskor adnánk hozzá, az is jó.

    Végül elkészítjük a csipetkét: tojást összekeverünk egy kis sóval és liszttel, hogy kemény tésztát kapjunk. Ebből apró darabokat csipegetünk, melyeket lisztezett felületen formázunk. A felesleges lisztet leszitáljuk a darabokról, majd a levesbe tesszük.

    Amikor a csipetke is megfőtt, egy kevés citromlével savanyítjuk az ízeket, és a leves készen áll a tálalásra.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá