Jókai bableves recept

Hozzávalók:
- 1 kg füstölt csülök
- 2 pár debreceni kolbász (nálam most kimaradt, mert nem kaptam finomat)
- 50 dkg szárazbab
- 5 szál fehérrépa
- 6 szál sárgarépa
- 1 kisebb zeller
- 1 kisebb karalábé
- 1-2 szem burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
- kb. 5 dkg liszt (2 közepesen púpozott evőkanálnyi)
- fűszerpaprika, olaj, só, bors
- 1-2 ek citromlé vagy ecet
Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk, hogy könnyebben megpuhuljon. Ha ez nem sikerülne, az sem gond, legfeljebb tovább főzzük, kuktában pedig különösen egyszerű dolgunk van. A csülköt feldaraboljuk, és a babbal együtt egy nagy lábasba (vagy kuktába) tesszük, hozzáadva körülbelül két és fél liter vizet, éppen annyit, hogy ellepje. A sózással ilyenkor óvatosan bánunk, mert a csülök is sós lehet, de annak mértéke eltérő lehet. Az íz kedvéért két babérlevelet is dobhatunk bele.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd felkockázzuk vagy karikázzuk. Amikor a bab már kezd megpuhulni, hozzáadjuk a zöldségeket, mivel ezeknek kevesebb főzési időre van szükségük, és nem szeretnénk, ha túlfőnének. Ha használunk kolbászt, karikázva hozzáadhatjuk ilyenkor, majd sózzuk, borsozzuk, és szükség szerint vízzel felengedjük.
Amikor minden megpuhult, elkészítjük a magyaros rántást. Az apróra vágott hagymát zsíron vagy olajon teljesen megpároljuk. A vége felé hozzáadjuk az aprított fokhagymát, sózzuk, majd lisztet szórunk rá, és pirítjuk egy kicsit. Miután levettük a tűzről, pirospaprikával elkeverjük, és néhány merőkanálnyi levest adunk hozzá, hogy simára keverjük. Ezt követően a rántást belekeverjük a leveshez.
A babérleveleket eltávolítjuk, és ha szeretjük, a tejfölt is hozzáadhatjuk. Ehhez 2-3 evőkanál tejfölt egy kis tálban elkeverünk némi levessel, majd visszaöntjük a leveshez. Ha inkább tálaláskor adnánk hozzá, az is jó.
Végül elkészítjük a csipetkét: tojást összekeverünk egy kis sóval és liszttel, hogy kemény tésztát kapjunk. Ebből apró darabokat csipegetünk, melyeket lisztezett felületen formázunk. A felesleges lisztet leszitáljuk a darabokról, majd a levesbe tesszük.
Amikor a csipetke is megfőtt, egy kevés citromlével savanyítjuk az ízeket, és a leves készen áll a tálalásra.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »