Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gulyásleves recept

Gulyásleves
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 500 g marhalábszár
    • 150 g vöröshagyma
    • 40 g füstölt szalonna
    • 1 tk sertészsír
    • 1 tk őrölt kömény
    • 1 egész paradicsom
    • 1 hegyes erős paprika
    • 1 ek jó minőségű pirospaprika
    • 1/2 tk csípős őrölt paprika
    • 1 ek paradicsompüré
    • 2 tk őrölt feketebors
    • 5 fej fokhagyma pucolva és finomra vágva
    • kb 10 g só
    • 2 babérlevél
    • 2 szál enyhén meghámozott angol zeller
    • 1 kis fej zeller
    • víz

    Csipetkéhez:

    • 85 g finomiszt
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só

    Elkészítése:

    Kockázzuk össze a marhalábszárat kb 3*3 cm-es kockára. Mossuk meg, majd csepegtessük le.

    Pucoljuk meg a vöröshagymát, majd vágjuk finomra. Felezzük el hosszában, majd vágjuk fél centi vastagra a sárgarépát. Daraboljuk kb 1,5 cm-es kockákra a zellert és a burgonyát. Szeleteljük az angol zellert 1 cm vastagra.
    Kockázzuk fel a paradicsomot és az erős paprikát. Daraboljuk a szalonnát 0,5*0,5-kockákra.

    Egy nagyobb, vastag falú vagy öntött vas lábasban olvasszuk ki a szalonnát. Adjuk hozzá a vöröshagymát és fonnyasszuk lassan aranybarnára, ha gyorsan pirulna adjunk hozzá egy kis vizet.

    Dobjuk bele a fokhagymát pár másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét a kockázott paradicsomot, paprikát és a babérlevelet.

    Pirítsuk a paradicsomos alapot néhány másodpercig majd adjuk hozzá az édes és a csípős pirospaprikát.
    Öntsük fel fél liter vízzel, ízesítsük sóval, feketborssal és őrölt köménnyel. Forraljuk fel és főzzük közepes hőfokon.

    Amikor felére főtt adjunk hozzá még 2 dl vizet és főzzük tovább. Addig öntögessük fel vízzel és redukáljuk, amíg egy sűrű pörköltalapot nem kapunk. Ez nagyjából fél órát vesz iénybe.

    Adjuk hozzá a a kockázott marhahúst, fedjük le és főzzük 20 percig, időnként kevergetve, ne adjunk hozzá vizet.
    20 perc múltán öntsük fel 3 liter vízzel és hagyjuk főni 2 órát.

    Amint a hús megpuhult adjuk hozzá a zöldségeket.

    Készítsük el a csipetkét. Gyúrjuk össze az összes hozzávalót csavarjuk fóliaba és tegyük a hűtőbe pár percre.

    Mikor a zöldségek majdnem megfőttek vegyük elő a tésztát és csipegessünk apró darabokat a levesbe. Főzzük további 10-15 percig és ízesítsük még ha szükséges.

    Tálaljuk forrón néhány friss angol zeller levéllel és egy óriási szelet kenyérrel.

    Tipp:

    A jó gulyás nem készül el fél óra latt, szóval ha ezt az ételt főzzük, akkor pár órát szánjunk rá. Érdemes még tudni, hogy minél nagyobb adagban főzzük annál jobb lesz az íze. Nagyobb tömeg = hosszabb főzési idő= tartalmasabb íz.

    Ez a szabály nagyjából minden ragura igaz, csak vigyázzunk mikor adjuk hozzá a zöldségeket szét ne főzzük őket.

    Nekünk magyaroknak nem kell bemutatni a gulyást. Szerintem nagyjából mindenki szereti. Ha valaki mégsem rajong a marhahúsért lecserélheti sertésre, persze az íze mégcsak meg sem közelíti a marhahúsból készült ételét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá