Gríznokedli leves recept
Hozzávalók:
Nokedlihez:
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk olaj
- 8 púpos ek búzadara
- 1 nagy csipet só
Továbbá:
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 csésze zöldborsó (saját eltevésű mirelit)
- 3-4 ek olaj
- 1 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 tk házi darált paprika
- 1 tk házi ételízesítő
Elkészítése:
Először a galuskához a tojásokat egy villával kissé felverjük és hozzáadjuk az olajat, beleszórjuk a sót és a búzadarát. Jó alaposan összeforgatjuk és legalább 30 percre félretesszük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a répát, a petrezselymet karikára vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk.
A hagymát egy közepes fazékban üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a répát és a petrezselymet. Felengedjük bőven vízzel és ízesítjük a fűszerekkel.
Ha már felfőtt, akkor beleszórjuk a zöldborsót.
Ha már majdnem puha minden zöldség, akkor a lassan gyöngyöző levesbe nokedli szaggató segítségével beleszaggatjuk a gríz nokedlit.
Ha feljöttek a leves felszínére, még 2-3 percet főzzük.
Ha szükséges, még ízesítjük fűszerekkel.
Tipp:
Egyik nap egy könnyű kis leves gondolata jelent meg előttem. Majd meg is főztem.
A grízgombóc nagy családi kedvenc, így amikor az egyik főzős csoportban megláttam, hogy nokedli formájában került a levesbe, ki is próbáltam, igaz a saját receptem alapján. Nagyon puha, légies gríz nokedli kerekedett belőle. Arra érdemes figyelni, hogy bőséges levet hagyjuk a levesnek, mert a gríz szereti felszívni és végül nagyon sűrű ragu maradhat a végeredmény.