Gríznokedli leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:
Nokedlihez:

  • 2 nagyobb tojás
  • 1 kk olaj
  • 8 púpos ek búzadara
  • 1 nagy csipet só

Továbbá:

  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 csésze zöldborsó (saját eltevésű mirelit)
  • 3-4 ek olaj
  • 1 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 tk házi darált paprika
  • 1 tk házi ételízesítő

Elkészítése:

Először a galuskához a tojásokat egy villával kissé felverjük és hozzáadjuk az olajat, beleszórjuk a sót és a búzadarát. Jó alaposan összeforgatjuk és legalább 30 percre félretesszük.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a répát, a petrezselymet karikára vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk.

A hagymát egy közepes fazékban üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a répát és a petrezselymet. Felengedjük bőven vízzel és ízesítjük a fűszerekkel.

Ha már felfőtt, akkor beleszórjuk a zöldborsót.

Ha már majdnem puha minden zöldség, akkor a lassan gyöngyöző levesbe nokedli szaggató segítségével beleszaggatjuk a gríz nokedlit.

Ha feljöttek a leves felszínére, még 2-3 percet főzzük.

Ha szükséges, még ízesítjük fűszerekkel.

Tipp:

Egyik nap egy könnyű kis leves gondolata jelent meg előttem. Majd meg is főztem.
A grízgombóc nagy családi kedvenc, így amikor az egyik főzős csoportban megláttam, hogy nokedli formájában került a levesbe, ki is próbáltam, igaz a saját receptem alapján. Nagyon puha, légies gríz nokedli kerekedett belőle. Arra érdemes figyelni, hogy bőséges levet hagyjuk a levesnek, mert a gríz szereti felszívni és végül nagyon sűrű ragu maradhat a végeredmény.