Göcseji gombócleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 ek morzsa
- 60 dkg savanyú káposzta
- 2 evőkanál olaj
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 2 sárgarépa
- 1 fehér répa
- 1 karalábé
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej hagyma
- 1 teáskanál morzsolt majoránna
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 babérlevél
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- bors, só
- 1 liter húsalaplé
Elkészítése:
A fehérrépát, a sárgarépát és a karalábét, megtisztítjuk, és 4-5 cm hosszú csíkokra (julienre) vágjuk.
Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát olajon megfuttatjuk. (Egy evőkanálnyit kiveszünk a gombóchoz félretesszük).
A káposztát a levétől kicsavarjuk. A kissé kihűlt hagymát a pirospaprikával elkeverjük, és hozzáadjuk a zöldségeket, a káposztát, majd a húsalaplével felöntjük.
A babért is hozzáadjuk, majd lassú tűzön fél órát főzzük.
Közben fogjuk a félretett hagymát, borsozzuk, sózzuk, tojással, majoránnával, a darált hússal és egy kevés morzsával összegyúrjuk és gombócokat formázunk belőle.
Megfőzzük a levesbe adagolva.
A keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és a levest besűrítjük vele.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel, és tejföllel gazdagítjuk.