Göcseji gombócleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 ek morzsa
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehér répa
  • 1 karalábé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej hagyma
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 1 babérlevél
  • 1 tojás
  • bors, só
  • 1 liter húsalaplé

 

Elkészítése:

A fehérrépát, a sárgarépát és a karalábét, megtisztítjuk, és 4-5 cm hosszú csíkokra (julienre) vágjuk.

Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát olajon megfuttatjuk. (Egy evőkanálnyit kiveszünk a gombóchoz félretesszük).

A káposztát a levétől kicsavarjuk. A kissé kihűlt hagymát a pirospaprikával elkeverjük, és hozzáadjuk a zöldségeket, a káposztát, majd a húsalaplével felöntjük.

A babért is hozzáadjuk, majd lassú tűzön fél órát főzzük.

Közben fogjuk a félretett hagymát, borsozzuk, sózzuk, tojással, majoránnával, a darált hússal és egy kevés morzsával összegyúrjuk és gombócokat formázunk belőle.

Megfőzzük a levesbe adagolva.

A keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és a levest besűrítjük vele.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel, és tejföllel gazdagítjuk.