Finn lazacleves (lohikeitto) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 40 dkg burgonya
- 2 liter csirke alaplé
- só
- bors
- 3 darab babérlevél
- 6 szem szegfűbors
- 1 csokor friss kapor (nagy)
- 2 dl tejszín
- 0,5 kg lazacfilé
- 1 citrom
Elkészítése:
A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk. A répát karikázzuk, a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk és a hagymát pedig apróra.
Egy nagyobb edényben felolvasztjuk a vajat, majd kb 5 perc alatt megpirítjuk rajta a hagymát. Ezután rátesszük a répát és a burgonyát, majd további 3-4 percig együtt pirítjuk.
Ezután felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a szegfűborsot is. Lefedve majdnem puhára főzzük a zöldségeket.
Ameddig fő a leves alapja, addig a lazacról lehúzzuk a bőrét és nagyobb darabokra felvágjuk a húsát.
Amikor a zöldségek majdnem megfőttek, akkor beállítjuk a tűzhelyet, hogy a leves éppen csak gyöngyözzön, majd felöntjük a tejszínnel és hozzáadjuk a felaprított kaprot is.
Felforraljuk, majd forrás után hozzáadjuk a citrom levét és a lazacot. Kb 5 perc alacsony lángon való főzés után elzárjuky alatta a lángot és még forrón tálaljuk. Kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor ízesítsük még citromlével.