Finn lazacleves (lohikeitto)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 40 dkg burgonya
  • 2 liter csirke alaplé
  • bors
  • 3 darab babérlevél
  • 6 szem szegfűbors
  • 1 csokor friss kapor (nagy)
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 kg lazacfilé
  • 1 citrom

Elkészítése:

A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk. A répát karikázzuk, a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk és a hagymát pedig apróra.

Egy nagyobb edényben felolvasztjuk a vajat, majd kb 5 perc alatt megpirítjuk rajta a hagymát. Ezután rátesszük a répát és a burgonyát, majd további 3-4 percig együtt pirítjuk.

Ezután felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a szegfűborsot is. Lefedve majdnem puhára főzzük a zöldségeket.

Ameddig fő a leves alapja, addig a lazacról lehúzzuk a bőrét és nagyobb darabokra felvágjuk a húsát.

Amikor a zöldségek majdnem megfőttek, akkor beállítjuk a tűzhelyet, hogy a leves éppen csak gyöngyözzön, majd felöntjük a tejszínnel és hozzáadjuk a felaprított kaprot is.

Felforraljuk, majd forrás után hozzáadjuk a citrom levét és a lazacot. Kb 5 perc alacsony lángon való főzés után elzárjuky alatta a lángot és még forrón tálaljuk. Kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor ízesítsük még citromlével.