Fejtett bableves csülökkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 db füstölt csülök
- (szalonna bőrök)
- 50 dkg fejtett bab
- 3 db sárgarépa
- 1 db nagyobb petrezselyem
- 1 db zellergumó
- 2 db vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma vagy 1 ek zúzott
- 3 db babérlevél
- 1 csipet köménymag
- friss petrezselyem és zeller zöld
- ízlés szerint só vagy ételízesítő
Rántáshoz:
- 3 ek zsiradék
- 1 ek liszt
- 1 kk zúzott fokhagyma
- 1 nagy ek fűszerpaprika
Tálaláshoz:
- 25 dkg metélt tészta
Elkészítése:
A (száraz)babot, a szalonna bőröket és a csülköt előző este hideg vízbe teljesen ellepve beáztatjuk!
Másnap leszűrjük és egy nagyobb fazékba téve felöntjük 4-5l vízzel és lassú lángon felforraljuk.
Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet és a zellergumót hasábokra, a vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a zöldeket megmossuk és csokorba kötjük, de ízlés szerint összedarabolhatjuk, ki hogyan szereti.
Sokan egészben főzik benne a vöröshagymát, mi inkább összedarabolva szeretjük és úgy sűrűbb is a leves.
Miután felforrt, beletesszük a fűszereket, bezöldségeljük és lassú lángon fedő alatt naggyából 2,5 órán át főzzük, amíg a babszemek és a csülök meg nem puhulnak.
Ha már szépen elválik a hús a csontról, óvatosan kiszedjük a csülköt és tányérra tesszük.
Ennél a fázisnál megint csak ki-ki alapon dől el a csülök sorsa, mert sokan a csülökhúst felkockázzák és visszateszik a levesbe, de vannak akik külön tányéron egészben szervírozzák, ez már ízlés dolga. Mi külön szeretjük, mert másnap is hidegen egy kis tormával és mustárral isteni finom tud lenni.
A rántáshoz a zsiradékon kissé megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát, majd ezt a rántást hozzákeverjük a leveshez.
Egyet forr és elzárjuk a lángot.
A száraztésztát sós vízben kifőzzük, egyszer hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük, lecsepegtetjük és külön tálban szervírozzuk.
Tejföllel és ecettel tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »