Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fejtett bableves csülökkel recept

Fejtett bableves csülökkel
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 db füstölt csülök
    • (szalonna bőrök)
    • 50 dkg fejtett bab
    • 3 db sárgarépa
    • 1 db nagyobb petrezselyem
    • 1 db zellergumó
    • 2 db vöröshagyma
    • 5-6 gerezd fokhagyma vagy 1 ek zúzott
    • 3 db babérlevél
    • 1 csipet köménymag
    • friss petrezselyem és zeller zöld
    • ízlés szerint só vagy ételízesítő

    Rántáshoz:

    • 3 ek zsiradék
    • 1 ek liszt
    • 1 kk zúzott fokhagyma
    • 1 nagy ek fűszerpaprika

    Tálaláshoz:

    • 25 dkg metélt tészta

    Elkészítése:

    A (száraz)babot, a szalonna bőröket és a csülköt előző este hideg vízbe teljesen ellepve beáztatjuk!

    Másnap leszűrjük és egy nagyobb fazékba téve felöntjük 4-5l vízzel és lassú lángon felforraljuk.

    Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet és a zellergumót hasábokra, a vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a zöldeket megmossuk és csokorba kötjük, de ízlés szerint összedarabolhatjuk, ki hogyan szereti.

    Sokan egészben főzik benne a vöröshagymát, mi inkább összedarabolva szeretjük és úgy sűrűbb is a leves.

    Miután felforrt, beletesszük a fűszereket, bezöldségeljük és lassú lángon fedő alatt naggyából 2,5 órán át főzzük, amíg a babszemek és a csülök meg nem puhulnak.

    Ha már szépen elválik a hús a csontról, óvatosan kiszedjük a csülköt és tányérra tesszük.

    Ennél a fázisnál megint csak ki-ki alapon dől el a csülök sorsa, mert sokan a csülökhúst felkockázzák és visszateszik a levesbe, de vannak akik külön tányéron egészben szervírozzák, ez már ízlés dolga. Mi külön szeretjük, mert másnap is hidegen egy kis tormával és mustárral isteni finom tud lenni.

    A rántáshoz a zsiradékon kissé megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát, majd ezt a rántást hozzákeverjük a leveshez.

    Egyet forr és elzárjuk a lángot.

    A száraztésztát sós vízben kifőzzük, egyszer hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük, lecsepegtetjük és külön tálban szervírozzuk.

    Tejföllel és ecettel tálaljuk!

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá