Fejtett bableves csülökkel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 db füstölt csülök
- (szalonna bőrök)
- 50 dkg fejtett bab
- 3 db sárgarépa
- 1 db nagyobb petrezselyem
- 1 db zellergumó
- 2 db vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma vagy 1 ek zúzott
- 3 db babérlevél
- 1 csipet köménymag
- friss petrezselyem és zeller zöld
- ízlés szerint só vagy ételízesítő
Rántáshoz:
- 3 ek zsiradék
- 1 ek liszt
- 1 kk zúzott fokhagyma
- 1 nagy ek fűszerpaprika
Tálaláshoz:
- 25 dkg metélt tészta
Elkészítése:
A (száraz)babot, a szalonna bőröket és a csülköt előző este hideg vízbe teljesen ellepve beáztatjuk!
Másnap leszűrjük és egy nagyobb fazékba téve felöntjük 4-5l vízzel és lassú lángon felforraljuk.
Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet és a zellergumót hasábokra, a vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a zöldeket megmossuk és csokorba kötjük, de ízlés szerint összedarabolhatjuk, ki hogyan szereti.
Sokan egészben főzik benne a vöröshagymát, mi inkább összedarabolva szeretjük és úgy sűrűbb is a leves.
Miután felforrt, beletesszük a fűszereket, bezöldségeljük és lassú lángon fedő alatt naggyából 2,5 órán át főzzük, amíg a babszemek és a csülök meg nem puhulnak.
Ha már szépen elválik a hús a csontról, óvatosan kiszedjük a csülköt és tányérra tesszük.
Ennél a fázisnál megint csak ki-ki alapon dől el a csülök sorsa, mert sokan a csülökhúst felkockázzák és visszateszik a levesbe, de vannak akik külön tányéron egészben szervírozzák, ez már ízlés dolga. Mi külön szeretjük, mert másnap is hidegen egy kis tormával és mustárral isteni finom tud lenni.
A rántáshoz a zsiradékon kissé megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát, majd ezt a rántást hozzákeverjük a leveshez.
Egyet forr és elzárjuk a lángot.
A száraztésztát sós vízben kifőzzük, egyszer hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük, lecsepegtetjük és külön tálban szervírozzuk.
Tejföllel és ecettel tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









