Hozzávalók:
Rántáshoz:
Tálaláshoz:
Elkészítése:
A (száraz)babot, a szalonna bőröket és a csülköt előző este hideg vízbe teljesen ellepve beáztatjuk!
Másnap leszűrjük és egy nagyobb fazékba téve felöntjük 4-5l vízzel és lassú lángon felforraljuk.
Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet és a zellergumót hasábokra, a vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a zöldeket megmossuk és csokorba kötjük, de ízlés szerint összedarabolhatjuk, ki hogyan szereti.
Sokan egészben főzik benne a vöröshagymát, mi inkább összedarabolva szeretjük és úgy sűrűbb is a leves.
Miután felforrt, beletesszük a fűszereket, bezöldségeljük és lassú lángon fedő alatt naggyából 2,5 órán át főzzük, amíg a babszemek és a csülök meg nem puhulnak.
Ha már szépen elválik a hús a csontról, óvatosan kiszedjük a csülköt és tányérra tesszük.
Ennél a fázisnál megint csak ki-ki alapon dől el a csülök sorsa, mert sokan a csülökhúst felkockázzák és visszateszik a levesbe, de vannak akik külön tányéron egészben szervírozzák, ez már ízlés dolga. Mi külön szeretjük, mert másnap is hidegen egy kis tormával és mustárral isteni finom tud lenni.
A rántáshoz a zsiradékon kissé megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát, majd ezt a rántást hozzákeverjük a leveshez.
Egyet forr és elzárjuk a lángot.
A száraztésztát sós vízben kifőzzük, egyszer hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük, lecsepegtetjük és külön tálban szervírozzuk.
Tejföllel és ecettel tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!