Fejtett bableves csülökkel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Fejtett bableves csülökkel

Hozzávalók:

  • 1 db füstölt csülök
  • (szalonna bőrök)
  • 50 dkg fejtett bab
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db nagyobb petrezselyem
  • 1 db zellergumó
  • 2 db vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma vagy 1 ek zúzott
  • 3 db babérlevél
  • 1 csipet köménymag
  • friss petrezselyem és zeller zöld
  • ízlés szerint só vagy ételízesítő

Rántáshoz:

  • 3 ek zsiradék
  • 1 ek liszt
  • 1 kk zúzott fokhagyma
  • 1 nagy ek fűszerpaprika

Tálaláshoz:

  • 25 dkg metélt tészta

Elkészítése:

A (száraz)babot, a szalonna bőröket és a csülköt előző este hideg vízbe teljesen ellepve beáztatjuk!

Másnap leszűrjük és egy nagyobb fazékba téve felöntjük 4-5l vízzel és lassú lángon felforraljuk.

Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet és a zellergumót hasábokra, a vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a zöldeket megmossuk és csokorba kötjük, de ízlés szerint összedarabolhatjuk, ki hogyan szereti.

Sokan egészben főzik benne a vöröshagymát, mi inkább összedarabolva szeretjük és úgy sűrűbb is a leves.

Miután felforrt, beletesszük a fűszereket, bezöldségeljük és lassú lángon fedő alatt naggyából 2,5 órán át főzzük, amíg a babszemek és a csülök meg nem puhulnak.

Ha már szépen elválik a hús a csontról, óvatosan kiszedjük a csülköt és tányérra tesszük.

Ennél a fázisnál megint csak ki-ki alapon dől el a csülök sorsa, mert sokan a csülökhúst felkockázzák és visszateszik a levesbe, de vannak akik külön tányéron egészben szervírozzák, ez már ízlés dolga. Mi külön szeretjük, mert másnap is hidegen egy kis tormával és mustárral isteni finom tud lenni.

A rántáshoz a zsiradékon kissé megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát, majd ezt a rántást hozzákeverjük a leveshez.

Egyet forr és elzárjuk a lángot.

A száraztésztát sós vízben kifőzzük, egyszer hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük, lecsepegtetjük és külön tálban szervírozzuk.

Tejföllel és ecettel tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok!