Bakonyi betyárleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 evőkanál sertészsír
- 60 g szalonna (füstölt)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 teáskanál só
- 4 csipet fehérbors (őrölt)
- 500 g sertéscomb
- 1 paradicsom
- 1 TV paprika
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 300 ml víz
- 250 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 200 g gomba (csiperke)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1700 ml víz
- 200 ml tejföl (20 %-os)
- 1 púpozott evőkanál búzaliszt
- 1 csokor kapor (friss)
A csipetkéhez:
- 100 g búzaliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 csipet só
Elkészítése:
A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Beletesszük a falatnyi kockára vágott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot, majd addig pirítjuk amíg levet nem eresztenek.
Az edényt lehúzzuk a tűzről, a leves alapot megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb 300 ml hideg vízzel. Az edényt visszatesszük a tűzre, majd beletesszük a karikára vágott sárga és fehérrépát. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a csokor petrezselymet.
Felöntjük a maradék vízzel, ellenőrizzük, hogy kell-e még sózni és addig főzzük amíg minden meg nem puhul.
A csipetkéhez összegyúrjuk a tojást a liszttel és a sóval, majd enyhén lisztezett felületre „csipkedjük”. A levesbe tesszük, majd addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére.
A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd kanalazunk hozzá a leves levéből. Alaposan összekeverjük, majd a leveshez adjuk. Beletesszük az apróra vágott kaprot is, majd pár percig forraljuk még.