Bakonyi betyárleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál sertészsír
  • 60 g szalonna (füstölt)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 teáskanál só
  • 4 csipet fehérbors (őrölt)
  • 500 g sertéscomb
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 300 ml víz
  • 250 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 200 g gomba (csiperke)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1700 ml víz
  • 200 ml tejföl (20 %-os)
  • 1 púpozott evőkanál búzaliszt
  • 1 csokor kapor (friss)

A csipetkéhez:

  • 100 g búzaliszt
  • 1 tojás
  • 2 csipet só

Elkészítése:

A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Beletesszük a falatnyi kockára vágott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot, majd addig pirítjuk amíg levet nem eresztenek.

Az edényt lehúzzuk a tűzről, a leves alapot megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb 300 ml hideg vízzel. Az edényt visszatesszük a tűzre, majd beletesszük a karikára vágott sárga és fehérrépát. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a csokor petrezselymet.

Felöntjük a maradék vízzel, ellenőrizzük, hogy kell-e még sózni és addig főzzük amíg minden meg nem puhul.

A csipetkéhez összegyúrjuk a tojást a liszttel és a sóval, majd enyhén lisztezett felületre „csipkedjük”. A levesbe tesszük, majd addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére.

A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd kanalazunk hozzá a leves levéből. Alaposan összekeverjük, majd a leveshez adjuk. Beletesszük az apróra vágott kaprot is, majd pár percig forraljuk még.