Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Dödölle recept

Dödölle
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg burgonya
    • 25-30 dkg liszt ( burgonyától függ, hogy mennyit vesz fel
    • Annyi víz amennyi pont ellepi burgonyát
    • 1 kis kanál só
    • 1-2 fej apróra vágott vöröshagyma ( lehet lilahagyma vagy édes hagyma felesben)
    • 3 evőkanál libazsír
    • 2 evőkanál olvasztott zsír a dödölle forgatásához
    • fél kis kanál törött paprika választható

    Elkészítése:

    A meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi.

    Összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbra is főni tudjon), lassan beleöntünk kb. 25dkg búzalisztet, közben (egy erősebb) fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani.

    Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda.

    Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom.

    Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra.

    Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük ( figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz), a maradék hagymát rászedjük, és lassú tűzön, inkább szárítva – mindkét oldalán, piros, ropogósra sütjük.

    Tipp:

    Liba, kacsa, malac, sertés sült mellé köretnek ajánlom.

    Ha nem sült húsok mellé eszük fokhagymás tejföllel meglocsolva önálló ételként is fogyaszthatjuk.
    A kikevert burgonyamasszába még mielőtt galuskát szaggatnék belőle a lesütött hagyma egy részét bele keverem.

    Így belül is finom ízes hagymás lesz az elkészült dödölle. Ha így készítem ennyivel több hagymát sütök le a zsiradékon.

    Sokkal finomabb lesz ha fele lilahagyma a másik fele édesfehér hagyma lesütött hagymánknak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá