Dödölle recept
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 25-30 dkg liszt ( burgonyától függ, hogy mennyit vesz fel
- Annyi víz amennyi pont ellepi burgonyát
- 1 kis kanál só
- 1-2 fej apróra vágott vöröshagyma ( lehet lilahagyma vagy édes hagyma felesben)
- 3 evőkanál libazsír
- 2 evőkanál olvasztott zsír a dödölle forgatásához
- fél kis kanál törött paprika választható
Elkészítése:
A meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi.
Összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbra is főni tudjon), lassan beleöntünk kb. 25dkg búzalisztet, közben (egy erősebb) fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani.
Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda.
Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom.
Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra.
Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük ( figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz), a maradék hagymát rászedjük, és lassú tűzön, inkább szárítva – mindkét oldalán, piros, ropogósra sütjük.
Tipp:
Liba, kacsa, malac, sertés sült mellé köretnek ajánlom.
Ha nem sült húsok mellé eszük fokhagymás tejföllel meglocsolva önálló ételként is fogyaszthatjuk.
A kikevert burgonyamasszába még mielőtt galuskát szaggatnék belőle a lesütött hagyma egy részét bele keverem.
Így belül is finom ízes hagymás lesz az elkészült dödölle. Ha így készítem ennyivel több hagymát sütök le a zsiradékon.
Sokkal finomabb lesz ha fele lilahagyma a másik fele édesfehér hagyma lesütött hagymánknak.