Dödölle recept

Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 25-30 dkg liszt ( burgonyától függ, hogy mennyit vesz fel
- Annyi víz amennyi pont ellepi burgonyát
- 1 kis kanál só
- 1-2 fej apróra vágott vöröshagyma ( lehet lilahagyma vagy édes hagyma felesben)
- 3 evőkanál libazsír
- 2 evőkanál olvasztott zsír a dödölle forgatásához
- fél kis kanál törött paprika választható
Elkészítése:
A meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi.
Összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbra is főni tudjon), lassan beleöntünk kb. 25dkg búzalisztet, közben (egy erősebb) fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani.
Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda.
Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom.
Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra.
Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük ( figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz), a maradék hagymát rászedjük, és lassú tűzön, inkább szárítva – mindkét oldalán, piros, ropogósra sütjük.
Tipp:
Liba, kacsa, malac, sertés sült mellé köretnek ajánlom.
Ha nem sült húsok mellé eszük fokhagymás tejföllel meglocsolva önálló ételként is fogyaszthatjuk.
A kikevert burgonyamasszába még mielőtt galuskát szaggatnék belőle a lesütött hagyma egy részét bele keverem.
Így belül is finom ízes hagymás lesz az elkészült dödölle. Ha így készítem ennyivel több hagymát sütök le a zsiradékon.
Sokkal finomabb lesz ha fele lilahagyma a másik fele édesfehér hagyma lesütött hagymánknak.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »