Dödölle recept
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 25-30 dkg liszt ( burgonyától függ, hogy mennyit vesz fel
- Annyi víz amennyi pont ellepi burgonyát
- 1 kis kanál só
- 1-2 fej apróra vágott vöröshagyma ( lehet lilahagyma vagy édes hagyma felesben)
- 3 evőkanál libazsír
- 2 evőkanál olvasztott zsír a dödölle forgatásához
- fél kis kanál törött paprika választható
Elkészítése:
A meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi.
Összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbra is főni tudjon), lassan beleöntünk kb. 25dkg búzalisztet, közben (egy erősebb) fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani.
Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda.
Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom.
Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra.
Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük ( figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz), a maradék hagymát rászedjük, és lassú tűzön, inkább szárítva – mindkét oldalán, piros, ropogósra sütjük.
Tipp:
Liba, kacsa, malac, sertés sült mellé köretnek ajánlom.
Ha nem sült húsok mellé eszük fokhagymás tejföllel meglocsolva önálló ételként is fogyaszthatjuk.
A kikevert burgonyamasszába még mielőtt galuskát szaggatnék belőle a lesütött hagyma egy részét bele keverem.
Így belül is finom ízes hagymás lesz az elkészült dödölle. Ha így készítem ennyivel több hagymát sütök le a zsiradékon.
Sokkal finomabb lesz ha fele lilahagyma a másik fele édesfehér hagyma lesütött hagymánknak.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »










