Sajtkészítmény házilag recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 l friss, házi tehéntej (minimum 3,5%-os zsírtaltalmú)
- 3 cl 20%-os ételecet
- 1 nagyobb géz, tüll, vagy öreg függöny, amit csak erre a célra használunk
Ízlés szerint:
- 1 ek felkockázott lilahagyma
- 2 gerezd szeletelt fokhagyma
- 1 kis hasáb piros érett tv paprika
- 1 kk köménymag
- vagy bármi, ami illik a sajthoz.
- pici só
Elkészítése:
A tejet felforraljuk és amikor már habzik ill. majdnem “fut”, elzárjuk a lángot és egy főzőkanállal óvatosan kevergetve hozzáöntjük a kimért ecetet.
Ekkor a tej pillanatok alatt úgymond “összeugrik”, sűrű fehér túrós állagú sajtféleség keletkezik benne és kicsapódik a savó.
Egy nagyobb tálba terítjük a gézt vagy tüll anyagot és ráöntjük a fazék tartalmát, amin átszűrődik a savó és a sűrűjét fenntartja.
Ezután a fennmaradt sűrűjét a gézzel együtt kiemeljük a savóból és egy másik tálba tesszük vigyázva, mert nagyon forró és egy villa segítségével hozzákeverjük a sót, a hagymákat, köményt és minden ízesítést, amiket előre elkészítettünk.
Összefogjuk a géz 4 sarkát, összekötjük, felkötjük valamire, hogy legalább 30-40 percet fellógatva teljesen kicsepegjen.
Addigra kihűl, majd egy nagyobb szűrőbe téve és kanállal belenyomkodva kistányért helyezünk a tetejére és egy súlyt is ráteszünk, mert innentől hűvös helyre téve préselődnie kell, legalább 6-7 órát, de egy éjszakát sem árt! (A szűrőt egy kis lábasra szoktam tenni, a pereme pont megegyezik.)
Azért jó a levesszűrő, mert amikor tányérra vagy tálcára borítjuk, a picike résekbe mindenképp beleragad a sajt, viszont a szűrő nem annyira merev falú és egy-két helyen megnyomkodva levegő kerül alá és szépen egyben kibillen belőle az elkészült sajt!
Azonnal fogyasztható, de hűtőben tárolva és alufóliával lefedve 2-3 nap után a legfinomabb!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Ugyanez a sajtkészítést házi kecsketejjel is ideális, sőt azzal még finomabb, intenzívebb!