Lazac paprikás-mártással és túrós csusza rétessel recept

Hozzávalók:
Lazachoz:
- 2 db lazacfilé (kb 25 dkg-os)
- 1/2 citrom leve
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 5 dk vaj
- 2-3 ek olívaolaj
Paprikás-mártáshoz:
- 20 dkg lazac (pl a vékony, hasaalja rész)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 2-3 dl tejföl
- só
- őrölt fehér bors
- 1 tk ételízesítő
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk piros arany (csípős)
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- 3-4 dl víz
- 2 ek olívaolaj
Túrós csusza réteshez (2 rúdhoz):
- 1 cs réteslap
- 15 dkg kocka tészta
- 30 dkg túró
- só
- 2-3 ek olaj
Elkészítése:
Mindkét lazacfilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
A vajat és az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőbe és a bőrével lefelé helyezzük bele az előzőleg befűszerezett lazacszeleteket, majd a forró zsiradékkal locsolgatva, süssük kb 10 percig.
Ezután helyezzük be előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe és süssük még 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és tálalásig tartsuk melegen (a serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe!!!!).
A lazacot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.
Az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a felszeletelt paprikát és paradicsomot, és pároljuk tovább, majd szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a piros aranyat, keverjük alaposan össze és öntsük fel a vízzel.
Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, főzzük kb 15 percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt lazacot és a tejfölt és főzzük tovább kb 15 percig.
A készre főtt paprikást ezután turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes legyen a szósz és tálalásig tartsuk melegen.
A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd szűrjük és alaposan csepegtessük le és egy kevés olajon futtassuk meg.
Ezután adjuk hozzá a túrót, ízlés szerint sózzuk és hagyjuk hűlni.
Egy nedves konyharuhára tegyünk rá egy réteslapot, kenjük le olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot (én 3 réteslapot helyeztem egymásra mielőtt rákanalaztam a túrós csuszát).
Ezután körbe a széleknél hagyjunk el kb 1,5 cm-es csíkot és kanalazzuk rá a túrós csuszát, majd hajtsuk be a széleket, és a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg olajjal, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a rétesrudakat, majd mindegyiket kenjük le vékonyan olajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, süssük szép pirosra, ropogósra (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk a rétest a tepsiben hűlni, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Tipp:
Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, ízlés szerint locsoljuk meg a paprikás-mártással, tegyünk mellé a túrós csusza rétesből és úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »